Előadások / Szigligeti Társulat / 2023-2024

Fényes Szabolcs - Harmath Imre

Maya

operett

- Az UMPA ügynökség engedélyével - 

Fényes Szabolcs pályájának legelején, tizenkilenc(!) évesen, 1931-ben Maya című revüoperettjével robbant be a magyar zenés színpad világába. A történetet, a librettót a dalszövegeket az akkor már sok sikert maga mögött tudó Harmath Imrével írta.
A történet bonvivánja, Charlie azt hiszi megölte barátját Párizsban, ezért elmenekül és beáll légiósnak. Tangerben egy füstös lebujban, Barbara bárjában énekel esténként Maya, a primadonna. Egy este Charlie verekedésbe keveredik, mert lovagiasan meg akarja védeni Mayát egy részeg őrmestertől. Mayának hiába tetszik meg hős lovagja, hiszen az még mindig Párizsban hagyott szerelmére, Madeleine-re gondol. Charlie-nak Tangerből is menekülnie kell, és Maya a híres kígyótánccal elbűvöli és feltartja az őt üldöző légiósokat, ezzel lehetővé teszi a menekülést. Honthy Hanna az ősbemutató címszereplője a bemutatón - meglepve ezzel partnereit és rendezőjét is - mivel táncát nem tartotta elégséges oknak, hogy megannyi férfit megdermesszen, váratlanul úgy döntött, hogy letépi magáról felső ruházatát. Valóban megfagyott a levegő: a színészek a színpadon, a karmester az árokban, a nézők a nézőtéren - és pár másodperc múlva hatalmas taps és ováció tört ki. Ez a taps azóta is tart, de nem pusztán meztelen melleknek szól, hanem ennek a páratlanul Fényes tehetségnek, ha bárhol a világban felcsendülnek slágerei.
A fordulatos, mulattató történet olyan slágerek szárnyán repül, mint az Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, Egy szó, hogy szeretlek, Itt a lux, itt a luxusvonat, Van neki, na mije van neki…
Fényes Szabolcs, Nagyvárad szülötte. 2016-ban halálának harmincadik évfordulója alkalmából a Maya című előadással méltón szeretnénk őt ünnepelni, éltetni kitörölhetetlen emlékét, igazi színpadi élettel, vibráló érzelmekkel, és nevetéssel megtölteni az emberek szívét.


Kritikák: 

Pap István: Revüoperettel fogadták az új esztendőt (Bihari Napló)

Simon Judit: Szilveszteri operett, idézőjelekkel (Erport)

Simon Judit: Bravúros beugrás (Erport)


Szereplők:


Barbara

Madelaine

A Gorilla

Bambó, zenebohóc


Rendező:

Dramaturg:

Zenei vezető:

Díszlet- és jelmeztervező:

Koreográfus:

Ügyelő:

Súgó:

Karvezető, zenei asszisztens:

Bemutató: 2016.12.31