Arhiva de știri / Trupa Szigligeti


Arhiva de știri / Trupa Szigligeti 2017.01.27

Enikő Fábián între cei premiaţi

În data de 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, a avut loc decernarea premiilor Pentru Cultura Maghiară, plachetelor Pentru Cultura Maghiară, Premiul Pentru Întreaga Activitate, respectiv Premiul Jakobovits Miklós, în cadrul galei din sala mare a Teatrului Szigligeti. La eveniment, actriţa Trupei Szigligeti, Enikő Fábián, a primit premiul Pentru Cultura Maghiară.

 

Mai jos, redăm un rezumat al discursului festiv rostit de Géza Hajdu.

 

Laudatio pentru premiul Pentru Cultura Maghiară, câştigat de actriţa Enikő Fábián, de 22 ianuarie 2017, la Oradea

 

“Édesanyám rózsafája / Én voltam a legszebb ága” – plângea o actriţă tânără într-o februarie geroasă din 1982, cu toată jalea existenţei maghiare din Oradea, în spectacolul de mare succes de Áron Tamási. Această tânără era Enikő Fábián, pe care publicul orădean a îndrăgit-o imediat. Urmat de toată comunitatea maghiară din Oradea – pentru că, la acest spectacol, au venit şi cei care în mod normal nu veneau la teatru. Nu întâmplător, din acel moment, cariera lui Enikő a devenit o serie de succese. În anii 80-90, a dominat scena orădeană. I-a oferit publicului cele mai frumoase roluri din dramaturgia maghiară şi internaţională. Toate la un nivel artistic înalt, cu o veşnică dedicaţie şi implicare. A fost de neuitat mai ales în roluri dramatice, dar nu mai puţin în comedii şi spectacole cu muzică. Rolurile sale nenumărate au rămas în memoria publicului, nu doar din Oradea, ci în tot Bihorul, în Secuime, peste tot în Ardeal. Cine nu şi-ar aminti de Kispál Jula, Arabella din „Cain şi Abel” de Sütő, sau de Lenke din celălalt spectacol al dramaturgului, „Priveghiul vesel”. A jucat rolul feminin principal din „Şcoala nevestelor” de Moliere, Helena din „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare, sau chiar Katherina din „Îmblânzirea Scorpiei”, rolul monumental al lui Gertrudis din „Banul Bánk”, Lizzie din „The Rainmaker”, Mrs. Denvers din „Rebecca”, Pia din „Crimă pe insula Caprelor”, Maria din „Trei surori”, doamna Proctor din „Our Town”, şi multe-multe altele (...).

Pe lângă aceste roluri grele, a mai avut putere să creeze spectacole indivudiale, cu care a cutreierat Transilvania, dar a ajuns şi la Komarno şi Bratislava. A ajuns de două ori în America, aducând cu ea o bucată din cultura maghiară. În 1983, a câştigat premiul I la Bacău cu spectacolul „Cercurile timpului”, iar cu „Lola Blau”, a primit tot premiul I acasă, la Festivalul de Teatru Scurt din 1998. (...) A câştogat nenumărate premii, printre care, în 2004, cea mai importantă distincţie pentru cultura transilvăneană, premiul Poór Lili.

Este sumarul carierei de 35 de ani a unei actriţe harnice şi talentate. Totul asumat în mod conştient, pentru cultura maghiară!

Îi urăm lui Enikő Fábián să ne dăruiască încă multe interpretări, cu prezenţa ei pe scenă. Îi urăm multe roluri, pentru bucuria tuturor.

Felicitări pentru premiul bine meritat!”