Arhiva de știri / Trupa Szigligeti


Arhiva de știri / Trupa Szigligeti 2023.12.28

Bilanț la final de an la Teatrul Szigligeti

Teatrul Szigligeti a depășit cu mult suma veniturilor asumate pentru anul 2023 – a declarat managerul Czvikker Katalin în cadrul conferinței de presă din această dimineață. La începutul anului, teatrul maghiar aflat în subordinea Consiliului Județean Bihor a preconizat un venit de 970.000 lei, în realitate însă a reușit să obțină 1.600.000 lei din venituri proprii, adică 165% din suma asumată pentru acest an calendaristic.

În anul 2023, 57.700 spectatori au urmărit spectacolele teatrului, iar 3650 (cu 18% mai mulți decât în 2022) au cumpărat abonamente. Cele trei trupe ale instituției au jucat în total 362 reprezentații, din care 249 în Oradea, 85 în țară și 28 în străinătate – a spus managerul. A crescut numărul abonamentelor pentru elevi, și s-au realizat abonamente pentru spectatorii din Salonta, Săcueni, Carei și Zalău.

Anul ce tocmai se termină a fost unul deosebit de activ – a declarat Novák Eszter, directorul artistic al Trupei Szigligeti. Este o bucurie că în primăvară, împreună cu Teatrul Regina Maria, teatrul a reușit să ia în folosință fostul cinematograf Transilvania, transformat în studio de teatru, unde spectacolele mai vechi și-au găsit o nouă casă, iar la sfârșitul lunii martie, spectacolul „Eu, gângania – Cabaret Kafka” a avut premiera aici. O altă veste binevenită este aceea că doi tineri actori s-au alăturat trupei la începutul noii stagiuni. „Magyarosaurus Dacus”, scris și regizat de Gianina Cărbunariu, a avut un succes deosebit în critica de specialitate, culminând într-o invitație în programul Festivalului Național de Teatru (FNT). Novák Eszter a subliniat că în acest an teatrul a favorizat fanii producțiilor muzicale – atât „Mondenele”, prezentat la finalul stagiunii precedente, cât și prima producție a noii stagiuni, „Podul” sunt jucate de fiecare dată în fața unor săli arhipline. Același interes se arată și pentru premiera de Revelion, opereta „Silvia”. „Publicul poate fi mândru de trupă”, a declarat directorul artistic. Toate spectacolele Trupei Szigligeti se joacă cu titrare în limba română.

Rezultatele Ansamblului Nagyvárad au fost prezentate de dansatoarea Kerekes Dalma. La începutul stagiunii, doi tineri dansatori, Fodor Virág și Nagy Csomor Márton s-au alăturat ansamblului – publicul i-a văzut deja în spectacolul „VANmeSE”. Producția de teatru-dans adresat copiilor și tinerilor, reluată în acest an, a ajuns deja la aproape 100 de reprezentații. Un rezultat important pentru trupă a fost faptul că spectacolul de teatru fizic „Le Schmürz” a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „ATELIER” din Baia Mare. Kerekes Dalma a vorbit, de asemenea, despre spectacolele educaționale ale ansamblului la care au participat anul acesta 1300 de elevi. Pe lângă producțiile proprii, ansamblul a colaborat în mai multe rânduri cu celelalte două trupe ale instituției.

Botházy-Daróczi Réka, directorul artistic al Trupei Lilliput le-a mulțumit directorilor de școli și profesorilor pentru interesul acordat spectacolului educațional „petőfisándor@arany.hu”, dedicat bicentenarului Petőfi, care a fost jucat de 60 de ori în sălile de clasă din Oradea și împrejurimi. Stagiunea Trupei Lilliput a început cu musicalul „Castelul din spini”, realizat în coproducție cu Ansamblul Nagyvárad și jucat atât în aer liber, cât și în Sala Mare cu titrare în limba română.

La conferința de presă au fost prezenți doi artiști ai Trupei Lilliput, Lélek Sándor Tibor și Németi Emese, care au vorbit despre cursul de actorie dedicat copiilor și tinerilor între 9–13 ani și derulat deja de peste 10 ani de trupă. Din partea Trupei Szigligeti au fost prezenți actorii Hunyadi István și Szotyori József. Hunyadi István a amintit că spectacolul regizat de el, „Floare de mină”, a ajuns recent la cea de-a 60-a reprezentație, iar a doua parte a trilogiei, „Beznă de mină”, va ajunge în ianuarie la cea de-a 34-a reprezentație.