410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.12.23

Gül baba - interjú a szilveszteri bemutató kapcsán

Amennyiben az ön rendezői munkásságát tekintjük, sokat foglalkozik zenés színházzal. Az operett műfaj sokszor ellentmondásos megítélésű. Ön hogy viszonyul hozzá?

Nekem egyértelmű a megítélésem az operettel kapcsolatban: szeretem az operettet, és általában szeretem, ha egy történetet a zene mesél el, ha alakok valahogy a zenén keresztül jelennek meg. Ebből a szempontból tulajdonképpen másodlagos is, hogy egy tragikus felhangú operáról, vagy vígoperettről van szó.


Érződni fog ez a mi Gül Babánkon is, hogy esetleg nagyobb hangsúlyt kap a zene, mint a prózai részek az előadásban?

Igen, határozottan.  A Gül Babának rettentő egyszerű története van, egy jól ismert szerelmi bonyodalom története, amit most nem árulok el, hadd mesélje el majd a zene helyettem. Amikor készültünk rá, az volt az érzésünk, hogy istenigazából ez a zene meséje. Ráadásul Huszka Jenő, Martos Ferenc állandó szerzőtársával úgy írta meg ezt az operettet, mintha operai szándékai is lettek volna. A Gül babában minden a zenével és a zene által történik.


Az operett kívülrő egy ilyen szórakoztató könnyed műfajnak tűnik, ugyanakkor fontos mondanivalója van ezeknek a látszólag habkönnyű sztoriknak. Hogyan lehet ezt egyensúlyban tartani?

Valóban, a szerelmi vonal mellett, a Gül babának is van egy fajsúlyos mondanivalója, amiről érdemes a színháznak beszélnie. Azonban ezt az éles etnikai-vallási konfliktust, ami megjelenik az operettben, a zene fölemeli, ezért nem is érezzük tulajdonképpeni súlyát. Nem nehezedik a lelkünkre, hanem inkább segít abban, hogy ránézzünk a problémára. Mind a fiatalokkal, mind pedig a bölcs Gül babával könnyen lehet azonosulni, olyannyira, hogy azt gondolom, ha ezt az előadást végignézzük, megtisztulunk. Ezzel a jó érzéssel tudjuk majd belevetni magunkat a szilveszter végtelen örömébe.

A szilveszteri előadás december 30-ai főpróbájára, illetve a január 2-ai és 3-ai ünnepi előadásokra jegyek már kaphatók a www.szigligeti.biletmaster.ro honlapon, illetve a színházi jegypénztárban.