Arhiva de știri / Trupa Szigligeti


Arhiva de știri / Trupa Szigligeti 2017.10.20

Dumincă, 5 noiembrie de la ora 19 va avea loc prima premieră în Sala Mare din stagiunea 2017/2018 a Teatrului Szigligeti: piesa „Cercul de cretă caucazian” de Bertolt Brecht și Paul Dessau este pusă în scena de către regizoarea de originie orădeană, Anca Bradu, care colaborează pentru a patra oară cu actorii Trupei Szigligeti.

Cercul de cretă caucazian reprezintă una din operele de referință ale lui Brecht, dar cu toate acestea este puțin înîilnită în repertoriile teatrelor din țară. Motivul cercului de cretă, preluat după opera de tearu a scriitorului chinez Lee Sing-Tao, din secolul al 14 –lea localizează cunoscutul act de judecată solomonică în vremea războiului de 30 de ani. Pe parcursul peregrinării sale, eroina întâlneşte personaje provenind din diferite categorii sociale, însă aventurile ei arată în direcţia unei singure concluzii: conviețuirea în numele dragostei pentru aproapele tău, și toate valorile etice redobândite pot alunga morbul răului, cu care este infestată lumea celor puternici. Acest spectacol va continua de fapt tema dezbaterii problemelor de conștiință din societate contemporană, inițiativă ce a stat la baza proiectului „Clasa noastră”, proiect ce a devenit un reper de palmares pentru colaborarea cu Trupa Szigligeti. Acest spectacol dorește să continue dialogul pe aceste teme în numele acelorași principii ale discursului artistic de calitate inspirat de idea promovării valorilor prolifice ale binelui” – a declarat regizoarea.

Sunt la a doua colaborare cu Anca, şi mă bucur foarte tare că m-a invitat să lucrăm împreună la Teatrul Szigligeti acest foarte frumos text al lui Bertolt Brecht, care este, în continuare, în actualitate. Am pornit să ne inspirăm din Orientul apropiat şi cel foarte apropiat, ale căror personaje tipice le veţi vedea într-un decor foarte stilizat, ca să rămânem totuşi în lumea lui Brecht, şi în această detaşare pe care Brecht ne-o impune în a face un fel de teatru în teatru, ţi în a povesti această poveste frumoasă în care intrăm, şi în care credem, dar care, în acelaşi timp, nu uităm niciodată că este povestită de alte personaje, şi în care ne regăsim, mai mult sau mai puţin” – spune Andra Bădulescu-Vișniec, scenografa spectacolului.

„Îmi pare bine că regăsesc aceeaşi trupă profesionistă cu potenţial foarte mare şi pentru text, şi pentru partea muzicală şi mişcare, ceea ce mie mi-a asigurat cumva posibilitatea să devin creativă în sensul că am putut să merg în mai multe zone de mişcare. Am pornit de la dansul folcloric, dar n-am rămas aici, am combinat cu dansul expresionist, cu expresia plastică corporală a actorului, am intrat atât în zona comică, cât şi tragică, grotescă, din punct de vedere al mişcării. Cred că această trupă face faţă cu brio la această provocare” – a declarat Mălina Andrei, coregraf.

În producția de mare amploare iau parte 15 actori ai Trupei Szigligeti, respectiv: Tasnádi-Sáhy Noémi, Kardos M. Róbert láthatók, Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Csepei Márk, Körner Anna.

Următoarele reprezentații vor avea loc în data de 18 noiembrie, ora 17, 19 noiembrie, ora 19, respectiv 25 noiembrie, ora 17.