Arhiva de știri / Trupa Szigligeti


Arhiva de știri / Trupa Szigligeti Inva.id dat

S-au aliat cinci teatre maghiare din Transilvania

Uniunea Maghiară de Teatru (UMT/MASZIN) a fost iniţiată de reprezentanţii a cinci teatre cu scopul de a asigura un cadru pentru colaborarea profesională, realizarea proiectelor comune, reprezentarea intereselor, respectiv găsirea celor mai bune soluţii la problemele care afectează aceste instituţii. Înfiinţarea uniunii a fost anunţată de fondatorii acesteia, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc în 15 iunie 2017, în Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara.

Înfiinţarea uniunii a fost iniţiată de reprezentanţii a cinci teatre: Attila Balázs, directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara (preşedintele noii uniuni), István Bessenyei Gedő, directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare, Trupa Harag György (preşedinte executiv), Ernő Tapasztó, directorul Teatrului Maghiar de Cameră Arad (vicepreşedinte pentru relaţii interne), Pál Nagy, directorul Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc (vicepreşedinte pentru relaţii externe), respectiv Katalin Czvikker, manager-director general al Teatrului Szigligeti Oradea (secretar).

La conferinţă, Attila Balázs a prezentat membrii fondatori ai uniunii, şi a explicat criteriile de funcţionare şi obiectivele acesteia. Potrivit lui, deocamdată, UMT/MASZIN se autosusţine din cotizaţiile de membru, iar pe viitor, conducerea intenţionează să acceseze alte fonduri.

Unul dintre priorităţile uniunii este sprijinirea personalului artistic al teatrelor, organizarea unor evenimente comune (castinguri, workshopuri, schimburi de spectacole), susţinerea tinerilor, debutanţilor şi a artiştilor în vârstă (sub forma unor bonusuri, prime sau burse). Membrii uniuniise vor implica şi vor realiza exclusiv acele planuri legat de care pot ajunge la un consens absolut.

Totodată, Katalin Czvikker a prezentat un proiect concret al uniunii: MASZIN a luat legătura şi va întocmi un protocol de colaborare cu Uniunea Maghiară de Tehnică Teatrală, cu scopul realizării unui program de formare pentru personalul tehnic al teatrelor. În cadrul acestuia, profesioniştii delegaţi de Uniunea Maghiară de Tehnică Teatrală vor susţine workshopuri de 2—3 zile la care angajaţii teatrelor membre vor putea participa gratuit.

István Bessenyei Gedő a vorbit despre necesitatea colaborarii şi a dialogului care, în cadrul uniunii, se va realiza în primul rând la nivelul lideriloe de instituţii, iar mai târziu, va face posibilă colaborarea unor relaţii pe mai multe paliere. A adăugat că s-a pus problema organizării unei întâlniri teatrale comune, găzduită de teatrul sătmărean, care ar putea fi baza unei producţii comune.

Pál Nagy a subliniat importanţa intensificării şi extinderii relaţiilor deja existente dintre teatrele ardelene, spunând că schimbul de informaţii, consilierea şi castingurile sunt factori care presupun o colaborare mai strânsă.

Totodată, a declarat că îşi doreşte cât mai multe relaţii dintre teatrele autohtone dincardul uniunii şi cele din Ungaria, respectiv accesarea mai multor fonduri.

Fondatorii au mai subliniat că UMT/MASZIN îşi pregăteşte propria identitate vizuală şi un website propriu. Speră că pe termen lung, din înfiinţarea uniunii va profita nu doar personalul artistic şi tehnic, dar şi publicul teatrelor.