Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2011. októ

Liliomfi - évadnyitó előadás

A Szigligeti Színház kétnapos rendezvénysorozattal készül az új évad ünnepélyes megnyitására, melynek fő eseménye az évadnyitó előadás lesz: Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka, Keresztes Attila rendezésében. A bemutatóra a Szigligeti Színház megnyitásának 111. évfordulóján, október 15-én, szombaton 19 órától kerül sor, a frissen felújított színházépületben.

A nagyváradi születésű szerző 1849-ben, elmondások szerint mindössze két délután alatt írta meg a Liliomfit, keletkezési körülményei okán „ostromállapotbeli elmeszüleménynek” is nevezik.
Cselekménye a műfajhoz illően bonyodalmas: Szilvai professzornak az a terve, hogy gyámsága alá tartozó unokaöccséhez feleségül adja titokban nevelt gyámleányát, Mariskát. A fiú közben a professzor tudta nélkül Liliomfi néven színésznek áll, s mint „éhenkórász teátrista” meghódítja Mariska szívét. A megözvegyült professzor ellenzi a házasságot, éppen attól félti a lányt, akihez feleségül szeretné adni.
Keresztes Attila rendező, aki már több sikeres vígjátékot jegyez, az egykori és mai színészet közötti különbségekre és párhuzamokra helyezi a hangsúlyt: „111 év alatt nagyot fordult a világ, és óriásit változott a társadalom, így a mai Liliomfi nem lehet ugyanaz a Liliomfi, mint egykoron, reflektálnia kell mind az örökös, ciklikusan ismétlődő, mind az új problémákra” - vallja a rendező. Ugyanakkor a hasonlóság is szembetűnő: ahogy a vándorszínészet korában a „teátristákra” sanyarú sors várt, manapság újra patek philippe replicabreitling replicaReplica Audemars PiguetReplica Longines Watchescheap patek philippe replica are wonderful for you.
a színművészet és a színészek kiszolgáltatottságát tapasztalhatjuk.
A Liliomfi lényegében a színész és a társadalom viszonyát ábrázolja, a színészet dicséretét jelenti egyfajta, jó értelemben vett irónia által, mellyel a színész az őt körülvevő világhoz viszonyul.

Szereplők: Hajdu Géza, Csíky Ibolya, Pitz Melinda, Hunyadi István, Kardos M. Róbert, Szotyori József, Gajai Ágnes, Pál Hunor, Dimény Levente, Varga Balázs
Rendező: Keresztes Attila
Diszlet: Mira János
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Zene: Cári Tibor
Az október 15-i bemutatót követően az előadást legközelebb október 19-én, 23-án és 26-án 19 órától láthatják.