Arhiva de știri / Ansamblul Nagyvárad


Arhiva de știri / Ansamblul Nagyvárad 2020.10.20

Demonstrăm diversitatea artei dansului - interviu cu Levente Dimény

Infinite Dance Festival a fost organizat pentru prima dată de Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti în anul 2015.  În ce direcție s-a dezvoltat de atunci evenimentul?

Obiectivul nostru principal a fost ca, asemenea unui ajutor urgent, să umplem un gol în oferta culturală din Oradea: o lipsă aproape totală de spectacole de dans. Totodată, ne-am dorit să asigurăm o mai mare vizibilitate Ansamblului Nagyvárad. Un alt obiectiv a fost acela de a lărgi spectrul artistic al publicului nostru prin oferirea unei viziuni mai largi asupra tuturor lucrurilor care se întâmplă momentan în diferitele domenii din lumea dansului. Curând, a devenit clar că era foarte mare nevoie de acest lucru. Deja după prima ediție, festivalul a dobândit un renume în lumea dansului profesionist, atât în rândul participanților, cât și al participanților. Ne-au cunoscut și ne-au apreciat, și am ajuns la situația în care trupele ne-au căutat spunând că vor să participe la ediția următoare. Astăzi, suntem cunoscuți și urmăriți atât în lumea dansului din Ungaria, cât și în România.

Este primul an în care ați lansat un concurs deschis pentru selecția festivalului. Care a fost scopul? Câți concurenți ați avut? Cine au fost membrii juriului? Care au fost criteriile de selecție?

Încă dinainte de lansarea concursului, am avut atât de mulți doritori încât, de fapt, situația a dictat să avem un fel de selecție pentru programul festivalului. Acest lucru demonstrează clar că Infinite Dance Festival  are deja un prestigiu. Am primit peste 60 de spectacole, între care și producții realizate special pentru IDF, încă nejucate. Selecționerii au fost doi mari artiști din domeniu, unul din Ungaria și unul din România: dansatoarea și coregrafa Lőrinc Katalin, profesoară la Universitatea Maghiară de Arta Dansului, și Vava Ștefănescu, directoarea Centrului Național al Dansului București. Juriul a fost completat de artistul plastic orăden Jakobovits Márta, care a reprezentat spiritul orașului. Rugămintea noastră față de juriu a fost să selecteze spectacole care să reprezinte cât mai multe genuri din arta dansului, inclusiv mișcările inovative și contemporane. Totodată, am avut grijă să-i includem, pe lângă artiștii consacrați, și reprezentanții generației tinere.

Care au fost reacțiile participanților la faptul că festivalul se va ține și în condiții de pandemie? Ce măsuri au adoptat organizatorii?

A fost un montagnes russes de 7 luni: am lucrat mereu la modul condițional, „dacă” putem să organizăm festivalul. Și acum suntem tot în situația în care suntem gata de începere, și vom și începe evenimentul, „dacă” situația ne va permite la momentul respectiv. Din partea noastră, am făcut și vom face în continuare tot posibilul ca evenimentul să se desfășoară în cele mai stricte condiții de siguranță. Participanții ne sunt parteneri în acest periplu mereu schimbător al măsurilor luate.

Care sunt spectacolele din oferta festivalului pe care le recomandați?

Recomand să nu veniți doar la un singur spectacol, dacă doriți într-adevăr să vă faceți o imagine despre această formă de artă extrem de diversă și colorată. Cu toate că recomand cu căldură oricare dintre spectacole, diversitatea ofertei și a artei dansului în general se va arăta numai dacă suntem deschiși la fiecare dintre producțiile participante.