410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Știri / Ansamblul Nagyvárad


Știri / Ansamblul Nagyvárad 2017.10.05

Într-o săptămână începe EHTET

Între 12 – 15 octombrie, Teatrul Szigligeti găzduieşte Întâlnirea Ansamblurilor Profesioniste Maghiare de Dans Popular din Ardeal. A treisprezecea ediţie a festivalul itinerant va fi organizată de Ansamblul Nagyvárad. În cele patru zile ale evenimentului, publicul va putea urmări şase spectacole prezentate de cinci ansamburi profesioniste.

Într-o săptămână, în prima zi de festival, 12 octombrie, de la ora 16.30, va avea loc vernisajul expoziţiei din picturile dansatoarei Ansamblului Nagyvárad, Imola Tőkés. În continuare, de la ora 18, gazda festivalului va urca pe scena teatrului cu spectacolul Barbarii, prezentat cu mare succes în stagiunea trecută. Producţia inspirată din nuvela lui Zsigmond Móricz este regizată de Csaba Györfi, muzica fiind compusă de Tibor Cári, câştigătorul premiului UNITER. Evenimentele primei zile se vor încheia cu un folk pub organizat în cafeneaua Moszkva, cu începere de la ora 22.

În a doua zi de festival, 13 octombrie, va urca pe scenă Ansamblul Artistic Mureşul, urmat de Ansamblul Trei Scaune. De la ora 11, urmează spectacolul pentru copii „Palkó cel frumos”, prezentat de trupa din Târgu Mureş, iar de la ora 18, artiştii din Sfântu Gheorghe urcă pe scenă cu spectacolul „Mundruc”, comemorându-l pe renumitul artist al dansului fecioresc, Mátyás István Mundruc. Spectacolele vor fi urmate de casa dansului popular, de la ora 22, în sala albă a Studioului Szigligeti.

Sâmbătă, 14 octombrie, urmează spectacolul „Degeţel” al Ansamblului Național Secuiesc Harghita. Producţia pentru copii va începe la ora 11, şi va întruni elemente motivele binecunoscute ale basmului binecunoscut, prezentându-le prin intermediul dansului popular. De la ora 18, Trupa de Dans Udvarhely Táncműhely, care încearcă să reformuleze relaţia omului secolului XXI cu tradiţia, în contextul dansului şi muzicii populare.

În ultima zi de festival, 15 octombrie, de la ora 19, va avea loc gala de închidere a evenimentului, la care va participa fiecare dintre cele cinci ansambluri profesioniste maghiare din Transilvania.

Pe lângă spectacole, în cursul festivalului vor avea loc mai multe concerte, petreceri cu muzică populară, un vernisaj şi mai multe discuţii.
Invitaţii speciali ai EHTET vor fi artişti renumiţi de teatru şi dans, şi anume: Kinga Mezei, regizoare din Novi Sad, compozitorul Balázs Dongó Szokolay, solistul Ansamblului Naţional Maghiar, Gergő Sánta, criticii de dans Csaba Kútszegi şi Sándor Hegedűs, dar şi Judit Dobre-Kóthay, scenografă distinsă cu premiile Jászai şi UNITER.

Ca element de noutate, în timpul festivalului vor avea loc cursuri de formare profesională pentru angajaţii departamentelor tehnice din regiune. Uniunea Maghiară de Teatru (formată din cele cinci teatre maghiare sau cu secţie maghiară de stat din Transilvania, respectiv Teatrul Szigligeti, Teatrul Aradi Kamaraszínház, Teatrul Csiky Gergely Timişoara, Teatrul de Nord Satu Mare, respectiv Teatrul Tomcsa Sándor), împreună cu Uniunea de Tehnică Teatrală din Ungaria, pregătesc un workshop de tehnici de lumină şi sunet.

Pentru festival, vă oferim un abonament valabil pentru trei spectacole, la preţul de 25 lei, respectiv bilete cu 15 lei pentru adulţi, sau 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Biletele se găsesc la agenţia de bilete a Teatrului Szigligeti (deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19, sau la sfârşit de săptămână cu o oră înaintea începerii spectacolelor), respectiv online, pe pagina www.biletmaster.ro.

Partenerii în organizare sunt următorii: Asociaţia de Dans Popular Maghiar din România, Asociaţia Szigligeti Tanoda, respectiv Fundaţia Szigligeti. Festivalul este finanţat de Consiliul Judeţean Bihor. Programul festivalului poate fi accesat şi de pe smartphone, cu ajutorul aplicaţiai FestivApp.