Arhiva de știri / Ansamblul Nagyvárad


Arhiva de știri / Ansamblul Nagyvárad 2017.04.29

Mesajul lui Csaba Szögi pentru Ziua Internaţională a Dansului

În 29 aprilie, lumea sărbătoreşte ziua de naştere a virtuosului de dans, maestrului de balet, coregrafului şi scriitorului de teoria dansului, francezul Jean-Georges Noverre, numit drept Shakespeare-ul baletului. Asta pentru că în anul 1982, Comisia de Dans al Institutului Internaţional de Teatru din cadrul UNESCO a ales această zi pentru a fi Ziua Internaţională a Dansului. Conform acestei decizii, toate formele de dans din lume sunt sărbătorite anual, în această zi, printre altele, cu scopul de a încuraja guvernele să sprijine încadrarea artei dansului în fiecare nivel al educaţiei, de la cea elementară până la învăţământul superior. Din 2017, în sfârşit, şi Ungaria are o universitate dedicată artei dansului.

Cu un milion şi jumătate de ani în urmă, omul preistoric a început să vâneze în grupuri, lucru care a dat naştere primelor comunităţi umane într-o cultură mimetică. Până 50 de mii de ani în urmă, când omul a început să rostească primele cuvinte, adică timp de 1 milion 450 mii de ani, numai corpul vorbea. În tot acest timp, am „programat” o cantitate imensă de cunoştinţe preverbale în corpul nostru, deoarece transmiterea informaţiei, relaţia cu transcendentul, vindecarea şi toate celelalte se întâmplau doar prin mişcări şi gesturi, adică dans.

În prisma acestei distanţe de nemăsurat, totuşi, în ce sens suntem diferiţi de oamenii care trăiau atunci?

Dansul este mult mai mult decât pare la prima vedere. Dansul este prezent peste tot în vieţile noastre, în zilele obişnuite, dar şi în sărbătorile noastre. Codurile din corpul nostru le purtăm şi acum, mai mult, am mai adăugat şi altele. În multe părţi ale lumii, încă şi astăzi se comunică cu deităţile prin dans, dar avem şi multe terapii de dans vechi şi noi, tehnici pentru păstrarea sănătăţii, distracţie, artă şi sport. Până şi clipurile publicitare sunt pline cu mişcări de dans: experţii în marketing ştiu foarte bine că în acest fel pot păşi într-o lume dincolo de cuvinte, în care şi informaţiile se înregistrează mai bine. Dansul produce, radiază şi transmite energie, ne învaţă stăpânire de sine, ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine, ne cere să fim atenţi la ceilalţi, să fim toleranţi, ajută la formarea spiritului de echipă şi de comunitate, creează o armonie între trup şi suflet, ne conectează cu ceilalţi şi cu noi înşine, şi pentru că s-a născut într-o lume preverbală, cei care dansează se înţeleg, indiferent ce limbă vorbesc. Paşii comuni de dans sunt urmaşii primilor paşi culturali ai omului.

Astăzi sărbătorim dansul omniprezent, dar şi dansatorul „codat” în fiecare dintre noi cu un milion şi jumătate de ani în urmă. Haideţi să-i descoperim şi să-i sărbătorim pe toţi dintre ei!

Csaba Szögi

Dansator, coregraf, pedagog de dans distins cu premiile „Harangozó Gyula” şi „Imre Zoltán”, directorul Teatrului de Dans Europa Centrală