Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2016.05.10

Férfiak, nők, Fellini, Képzelt beteg és Személyazonosság

Mi köze a férfiaknak, a nőknek és Fellininek Moliére-hez és mit jelent ebben a kontextusban a Személyazonosság?  Hogy jön össze mindez?

Ez nem fogalomzavar és nem értelmetlen felsorolás. A következő időszak táncos vendégelőadásainak címei ezek.

Mint ahogyan arról már korábban értesítettük nézőinket, legközelebb, május 17-én, kedden a Miskolci Balett mutatja be nálunk Férfiak, nők, Fellini című táncelőadását 19 órától a Szigligeti Színház nagyszínpadán. A korszakalkotó olasz filmrendezőnek  Federico Fellininek emléket állító táncelőadás keretében a Miskolci Balett táncosai a férfi és női kapcsolatok rejtelmeibe kalauzolnak bennünket. Hogyan kerülnek egymás mellé az emberek? Milyen hatalom hatására maradnak együtt, és miért távolodnak el egymástól? A szorongás, a bizalmatlanság, a félelem, milyen kapcsolatokat szül? És honnan származik az a mágikus valami, amit szerelemnek nevezünk. Az előadás koreográfusa Kozma Attila, zeneszerzője Giovanni Sollima, díszlet- és jelmeztervezője Zeke Edit, a koreográfus asszisztense Fűzi Attila.

Május 21-én, szombaton 19 órától a GG Tánc Eger mutatja be a Moliére műve nyomán színpadra vitt Képzelt beteg című táncos komédiáját, melyet a Szigligeti Stúdió Fekete termében nézhet majd meg a közönség. A francia klasszicizmus legnépszerűbb drámaírójának utolsó darabjához még egyetlen táncszínházi előadás sem nyúlt hozzá ilyen formában. Moliere élete és művészete ebben a komédiában kapcsolódik össze és mossa el a határvonalakat valóság és színház között. Az előadás rendező koreográfusa Grecsó Zoltán, asszisztense Pintér Lotti, dramaturgja Tóth Réka Ágnes, jelmeztervezője Szaniszló Tamásné. 

Idő közben pedig a bővült a táncos kínálat. Júniusban a tavasszal már nagy sikert aratott M Studio Mozgásszínház lesz a vendégünk, akik 9-én 19 órától a Személyazonosság című előadásukat mutatatják be a Szigligeti Színház nagyszínpadán kialakított előadó térben. Az alkotók gondolatai az előadásról: – mindenkinek van egy élete, múltja, jelene, aktuális története, aktuális  ügye, amit megmutat hanggal, szóval, mozgással vagy akár egy tárggyal. Aztán ezek a "történetek" gazdát cserélnek. Laurie Anderson énekli valahol: "milló történet van a meztelen városban, de senki nem emlékszik, melyik az övé." Az előadás rendező-koreográfusa Fehér Ferenc, zeneszerzője és fénytervezője Kovácsovics Dávid, dramaturgja Márton Imola.

Szeretettel várjuk a tánc iránt érdeklődő közönségünket!