410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Știri / Trupa Lilliput


Știri / Trupa Lilliput 2017.06.20

Laudatio pentru Lajos Seres

“Pentru toţi oamenii care şi-au făcut din profesie o vocaţie-şi cu atât mai mult pentru artiştii expuşi la vedere excesiv- vine o vreme a recompenselor, a laudelor, a premiilor, a bucuriei de a-i putea numi , cu satisfacţie, MODELE.

Pentru colegul şi bunul nostru prieten SERES LAJOS, acest timp a sosit de mai multe ori, semn că noi, cei care am lucrat alături de dânsul, sau doar am citit şi am aflat despre CUM a fost el ca artist –păpuşar de excepţie- continuăm să-l preţuim aşa cum se cuvine.

Nu ştim dacă premiile, nu puţine, pe care le-a primit Lajos bacsi de-a lungul anilor, au răsplătit cu adevărat munca lui, exigenţa lui, dăruirea lui, dar credem că, măcar o mica parte din tot ce a făcut el pentru TEATRUL destinat celor mici să-şi fi găsit ecou în inimile noastre, ale celor care, îi urmăm …

Întrebat , într-un lung şi frumos interviu, apărut în cunoscuta CARTE destinată păpuşarilor, Seres Lajos povesteşte cu umorul lui binecunoscut, cum a ajuns el , dintr-o pură întâmplare, actor-mânuitor de păpuşi. E simpatică povestea lui, dar, azi, când el a atins vârsta frumoasă a patriarhilor, îl asigurăm că n-a fost o întâmplare : destinul , care ne cunoaşte el, dacă noi refuzăm uneori să-l cunoaştem, a hotărât pentru el, confirmând un talent cu care de bunăseamă, s-a născut. Fiindcă, DA, Seres Lajos a făcut, cum spuneam, dintr-o profesie, o aleasă Vocaţie.

Împătimit iubitor al păpuşii, emoţionat până la lacrimi nu doar când dă viaţă unui personaj , ci pur şi simplu şi când vorbeşte de EA, de PĂPUŞĂ, el a întruchipat , de-a lungul unei jumătăţi de veac, numeroase personaje : a fost GLASUL, dacă nu şi chipul unui Brighella hazliu şi pus pe şotii, a întruchipat un Sancho Panza plin de umor şi de bunătate, a fost şi Scapin, a fost Creatorul din “Divina Comedie”, Kohart din piesa lui Alex. Mitru, “Mureşul şi Oltul”, a jucat, mânuind cu o dexteritate dublată de iubire, păpuşa care se numea chiar PĂPUŞARUL, într-un spectacol mult îndrăgit, “Pasărea albastră” de Maeterlinck.

A avut privilegiul pe care nu mulţi artişti îl au, să lucreze cu mari artişti, regizori, scenografi, actori. Să amintim numele prestigioşilor Kovács Ildikóo, Paul Fux, Kovács György, Szele Vera, Francisca Simionescu, Szabó József Ódzsa, Gábor József, Farkas István, Szombati-Gile Ottó etc.

A rostit, cu pricepere, cu har artistic, dar şi cu adâncă înţelegere, texte create de mari scriitori ai genului : Ludas Maty, Fraţii Grimm, Móricz Zsigmond, Maeterlinck, Ion Creangă, Gianni Rodari, Páskándi Géza, Fodor Sándor ş. a.

NU o datő, Seres Lajos a schimbat locul mânuitorului cu cel al dramaturgului, al traducătorului şi chiar al regizorului. Prelucrările lui, versiunile scenice semnate de el, au avut nu doar calităţi literare evidente, ci şi valoare scenic, ştiut fiind ce dificil este să găseşti cuvântul potrivit mişcării în această profesie deloc uşoară. Seres Lajos a reuşit în toate aceste ocupaţii adiacente celei de MÂNUITOR. Niciodată el n-a fost un simplu executatnt al indicaţiilor regizorale : a venit cu idei, cu propuneri menite să aducă un plus de culopare personajului, să dinamizeze acţiunea. Ssta îndseamnă să fii CREATOR şi despre el putem afirma că a fost, dde-a lungul întregii lui vieţi secnice, un artist creator.

Inteligent, exigent, harnic, dăruit cu imaginaţie, Seres Lajos a fost, pentru toţi colegii lui, un MODEL, devenind încă din tinereţe, un stâlp de nădejde al Teatrului de păpuşi, mai apoi de copii, actual ARCADIA, un artist de bază al trupei.

A jucat şi pe scena Teatrului Szigligeti, înnobilând persoanjele cu fantezie şi umor.

Păpuşile mânuite de Lajos prindeau întotdeauna viaţă, o viaţă izvorâtă din profunda înţelegere a personajului însufleţit de el , dăruindu-le acel ceva greu de definit, dar căruia noi i-am spune : propriile lui sentimente, toată dragostea de care el a dispus mereu.

“Păpuşa a fost inima mea” spune el şi aceste cuvinte, cărora le-a dat sens adânc, real, vor rămâne ca un memento atâta timp cât SERES LAJOS există, dar şi după, fiindcă cei care rămân încă, să joace, mai departe, pentru copii, aducându-le zâmbetul pe feţişoare, vor duce mai departe, mesajul lui generos :PĂPUŞA să fie mereu, inima noastră!!!

Să-i urăm prietenului nostru, artistului SERES LAJOS, ani buni, sănătate şi să rămână mereu cu inima tânără, cu zâmbetul pe buze, cu drag de oameni şi de TEATRU. LA MULŢI ANI!”