410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Spectacole / Trupa Szigligeti / 2017/2018

Fényes Szabolcs - Harmath Imre

Maya

opereta

La începutul carierei, la vârsta de 19 (!) ani, în anul 1931, Fényes Szabolcs a intrat în lumea teatrului muzical maghiar ca o cometă. Povestea, libretul şi versurile au fost scrise de Harmath Imre, un autor de mare succes deja la acea vreme.

Protagonistul operetei, Charlie, crede că şi-a ucis prietenul la Paris. Fuge, şi devine legionar. În Tanger, într-o speluncă plină de fum, în barul Barbarei, cântă seară de seară primadona Maya. Într-o seară, Charlie este implicat într-o bătaie, pentru că vrea să fie cavaler şi să o protejeze pe Maya de un sergent băut. Mayei începe să-i placă de calaverul ei, însă degeaba, pentru că el încă se gândeşte la iubirea lăsată la Paris – Madeleine. Charlie este nevoit să fugă şi din Tanger, iar Maya, cu faimosul dans al şarpelui, vrăjeşte şi opreşte legionarii care îl urmăresc, ajutându-l astfel să scape. 

Actriţa în rolul titular la premiera absolută, Honthy Hanna, şi-a surprins atât partenerii, cât şi regizorul, atunci când – considerând că dansul ei nu ar fi destul ca să încremenească bărbaţii – a decis, pe neaşteptate, să îşi smulgă hainele din partea de sus a corpului. A tăiat respiraţia tuturor – actorii pe scenă, dirijorul orchestrei, publicul, toţi au stat încremeniţi, iar în câteva momente, au izbucnit aplauzele cu o ovaţie nemaiauzită. Aplauzele nu s-au oprit nici până azi – dar ele nu se adresează doar sânilor dezbrăcaţi, ci mai mult acestui talent incredibil al lui Fényes, oriunde în lume ar răsuna şlagărele compuse de el.

Acţiunea surprinzătoare şi hazlie este susţinută de şlagăre precum Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni („Aş vrea să fiu puţin fericit”), Egy szó, hogy szeretlek („Un cuvânt, că te iubesc”), Itt a lux, itt a luxusvonat („Vine trenul de lux”), Van neki, na mije van neki („Are, oare ce are?”)…

Fényes Szabolcs s-a născut la Oradea. În 2016, la aniversarea de 30 de ani de la moarte, dorim să îl omagiem, să îl sărbătorim cu opereta „Maya”, într-un mod demn, să celebrăm memoria sa nemuritoare, şi să unplem inima spectatorilor cu viaţă adevărată pe scenă, cu emoţii vibrante şi mult-mult râs.


Distributia:


Barbara

Madelaine

Gorila

Bambó, clovn muzical


Regizor:

Dramaturg:

Conducator muzical:

Coregraf:

Regizor tehnic:

Sufleur:

Conducător cor, asistent muzical:

Premiera: 2016.12.31