Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2021.02.19

Búcsú a Szigligeti Stúdiótól

Hét év, 30 bemutatott előadás és több tucat közösségi megmozdulás után, a Sonnenfeld palota átfogó felújítási munkálatai miatt, átmenetileg bezárja kapuit a nagyváradi Szigligeti Stúdió, a Szigligeti Színház kulturális-közösségi alkotóműhelye. A közönség utoljára március 1-7. között látogathatja az egykori nyomdaépületből kialakított multifunkcionális központban megszervezett előadásokat.

A Búcsú a Szigligeti Stúdiótól programsorozatban a Szigligeti Társulat két új bemutatója, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes előadása kapott helyet, az érdeklődők ugyanakkor virtuális kiállítást is láthatnak a színház közösségimédia-felületein, az elmúlt évek stúdióban megszervezett programjairól, illetve előadásairól.

A szervezők ehhez kapcsolódóan fotópályázatot is hirdettek: mindazok, akik legalább három, a Szigligeti Stúdióban készült saját fényképet küldenek be, ajándékjegyet kapnak, amelyet a Szigligeti Színház társulatainak valamely előadására válthatnak be a 2020/2021-es évadban. A fényképeket a színház Facebook-oldalán, vagy a pr@szigligeti.ro címre várják.

A nagyváradi Szigligeti Színház stúdióépületének felújítási munkálatai 2013-ban indultak. A Szigligeti Stúdió első előadását 2014-ben tartották, a kulturális központ átadójára a földszint teljeskörű felújítását követően, 2015-ben került sor. Mint köztudott, a Szigligeti Stúdió lehetőséget biztosított arra, hogy a társulatok sokkal gazdagabb repertoárt építsenek fel, ezt bizonyítja, hogy a működés hat éve alatt 30 produkciót mutattak be a Szigligeti Stúdióban a színház társulatai. Az előadások és próbafolyamatok mellett, a Szigligeti Stúdió terei adtak teret a teátrum saját fesztiváljainak, ugyanakkor a Várad Kulturális Folyóirattal, illetve a Holnap Kulturális Egyesülettel együttműködésben számos irodalmi eseményre, fesztiválra, könyvbemutatóra is sor került. A Szigligeti Stúdió 2017-ben újabb emelettel bővült, így a Nagyvárad Táncegyüttesnek egy minden követelménynek megfelelő balett-terme, illetve újabb előadótér állt a Szigligeti Színház rendelkezésére. A Szigligeti Stúdióban ugyanakkor díszlet- és jelmezraktár, illetve műhely is kialakításra került, így minden olyan funkció ellátásra került, amely a fenntartó által biztosított helyszíneken nem volt mindaddig lehetséges.

Mint ismeretes, a Sonnenfeld palotát az Iskola Alapítvány vásárolta meg, hogy nagyváradi magyar kulturális központot hozzon létre. A Sonnenfeld palota felújítását követően, remélhetően a Szigligeti Stúdió teljes mértékben visszaköltözhet az épületbe. 

A Búcsú a Szigligeti Stúdiótól esemény társszervezője a Varadinum Kulturális Alapítvány. 


PROGRAM

Március 4., csütörtök, 19:00, Szigligeti Stúdió

Madách Imre

AZ EMBER TRAGÉDIÁJA (ifjúsági előadás)

r.: Tasnádi-Sáhy Péter

 

Március 5., péntek, 17:00, Szigligeti Stúdió

SZÓLÓTÁNCOK

r.: Györfi Csaba

 

Március 5., péntek, 19:00, Szigligeti Stúdió

„AZT GONDOLTAM, ESŐ ESIK...” – összeállítás az elmúlt évek folklórműsoraiból

 

Március 6., szombat, 19:00, Szigligeti Stúdió

Gianina Carbunariu

A TIGRIS

r.: Tóth Tünde

 

Március 7., vasárnap, 17:00, Szigligeti Stúdió

Gianina Carbunariu: Hétköznapi emberek. Drámakötet-bemutató

 

Március 7., vasárnap, 19:00, Szigligeti Stúdió

Gianina Carbunariu

A TIGRIS

r.: Tóth Tünde