Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2013.01.23.

Pál Hunor színművészt is kitüntették a magyar kultúra napján

Január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából a Bihar megyei RMDSZ díjakat adott át a nagyváradi színházban. „Kiemelkedő kulturális tevékenységéért” többek között Pál Hunor színművészt is kitüntették. Laudációját – amelyet az alábbiakban közlünk – Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő olvasta fel.

„Alig öt éve, a marosvásárhelyi színművészeti egyetem végzettjeként szerződött a nagyváradi Szigligeti Társulathoz. Lendülettel, komolysággal tenni-akarással érkezett, az első évadában örömmel fogadta azt is, hogy a főiskolán játszott drámai szerepek után bohózatban, komédiákban is kipróbálhatja magát.

Nyugtalan, szenvedélyes színész: megformálásában teljes odaadással keresi a rászabott feladata értelmét, összetevőit, talán ennek köszönhető, hogy a rendezők előszeretettel bíztak rá fontos és nehéz feladatokat is– így például az első váradi évadában Hippolytost alakította Racine Phaedrájában, majd Kasimirt, az Anca Bradu által rendezett Kasimir és Karoline c. előadásban. A társulat hamar befogadta, már 2009-ben megszavazták neki a Földes Kati-díjat; s bár hívták más színházakhoz, Hunor a dilemmáit félretéve elköteleződött a váradi társulat megújulási vágya- és törekvései mellett. Öt év alatt tizenkilenc előadásban játszott, bármelyik műfajban – drámai szerepekben, vígjátékokban, operettben is helytállt és emlékezetes színházi pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget. Talán elég ha csak legutóbbi, emlékezetes alakításait soroljuk: Billyt az Európából, Gyuri pincért a Liliomfiból, Mixi gróf a Mágnás Miskából vagy Carpetát a Jelenetek egy kivégzésben c. előadásból. Tehetségét, színészi kvalitásait a tavalyi évad végén a kritikusokbó álló zsűri Nívódíjjal jutalmzta.

A váradi középiskolások nagy része valószínűleg már talákozott Klamm tanár úrral, aki egy sajátos tanóra keretében szembesíti őket azokkal a problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak. Szórakoztatva, elgondolkoztatva segít fejleszteni a tizenévesek kommunikációs-, konfliktuskezelő- és empatikus készségét, a színházi élmény jobb megértését, feldolgozását. De nemcsak Váradon ismerik Pál Hunor Klammját: osztályszínházi előadásával bejárta a Bihar megyei települések iskoláit, az erdélyi és magyarországi városokat, falvakat, több fesztiválon is részt vett vele. Az eddig bemutatott 150 előadás példátlan szakmai és emberi teljesítmény.

Pál Hunor azon színészek közé tartozik, akik megállás nékül dolgoznak. Klamm-hadjáratai mellett pihenőszabadság helyett nyári színházi produkciókban vesz részt, s ha a színházi munka nem tölti ki az idejét, akkor anyagot gyűjt a következő – természetesen diákoknak szóló – egyéni kezdeményezésű előadásához. Bizton állítható, hogy a Pál Hunor színművész munkája nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház nézőterén egyre több a kultúrára nyitott, a színház iránt érdeklődő fiatalt láthatunk.

Gratulálunk a díjhoz.”