Hírarchívum / Szigligeti Társulat


Hírarchívum / Szigligeti Társulat 2023.07.19

A Szigligeti Társulat tervezett előadásai az új évadban

A padlás című musicallel indítja az évadot a Szigligeti Társulat. Az előadást Tóth Tünde rendezi. Főhősünk, Rádi, a kirúgott fiatal tudós olyan gépet alkot, amely arcfelismerő programmal rendelkezik, önmagát javítja, de ha kell, az időjárást is megváltoztatja egy pillanat alatt… Rádiós, az alkotója, annyira belemerül a tudományba, az általa alkotott rendszerbe, hogy észre sem veszi, hogy van élet azon kívül. Mert vannak akik szeretik őt és számítanak rá: egy zeneakadémista lány, Süni, aki törékenysége ellenére igazi hős, Mamóka, akinek legnagyobb vágya egy unoka, elfelejtett mesehősök szellemei, akik a Révész nélkül nem juthatnak el az örök fény birodalmába. Szerelem és barátság, élet és a túlvilág reménye, valamint izgalmas fordulatok és igazi krimi mozgatja e mesét és főhőseinket, s miközben szól Presser Gábor szinte mindenki által ismert csodás zenéje, minden megoldódik. Mint egy igazi mesében.

Szilveszter este a Csárdáskirálynő című nagyoperettel köszöntjük az új évet. Kálmán Imre legnépszerűbb operettjének ősbemutatója 1915 novemberében volt Bécsben, Magyarországon egy évvel később, Gábor Andor fordításában került színpadra, a címszerepet Kosáry Emmy énekelte. A produkciót évtizedekig repertoáron tartották mind német, mind magyar nyelven, s időközben világhódító útját is bejárta, mára pedig az operett műfajának talán legjelentősebb és legszeretettebb képviselőjévé vált. Váradon, egy későbbi pódiumverziót leszámítva, teljes egészében 1955-ben vitték utoljára színpadra, Gróf László rendezésében, Dukász Anna, Papp Magda, Ihász Aladár, Szögi Arany és sok más váradi színésznagyság szereplésével. Hajmási Péter, Kivilágos kivirradtig, A lányok, a lányok…, Jaj, cica – csak néhány az örökzöld dalok közül, amelyek Szilveszter este nálunk is felcsendülnek majd. Az előadást Novák Eszter rendezi.

Az évad második felében Zsótér Sándor rendező érkezik hozzánk, aki az angolszász irodalom egyik gyöngyszemét, az Alice csodaországbant állítja nagyszínpadra. Lewis Carroll szürreális meséje egy félénk kislány felnövésének története. Alice a mindig nagyon siető és mindenhonnan elkéső fehér nyuszit követve zuhan a nyúlüregbe, ahol értelmetlen, meghökkentő, mondhatnánk, teljesen bolond álomvilág várja – a felnőttek nevetséges világa. Ebben a világban a kicsi nagy, a nagy kicsi, a krikettütő flamingó, a macska mosolyog, de a mosoly nem mindig jár együtt macskával, az uzsonna pedig soha nem ér véget.

A Transilvania Színpadra készül Balogh Attila színművészünk rendezése, az Állítsátok meg Arturo Uit!. Bertolt Brecht „történelmi gengszterparádéja” 1941-ben íródott. Arturo Ui a chicagói zöldségmaffia karfiolkirálya, aki lassanként, ám gátlástalanul és megállíthatatlanul átveszi az uralmat a város fölött. A darab nyíltan történelmi allegóriaként értelmezendő: a szereplők mindegyikének megfeleltethető egy-egy valós figura, és a cselekmény egyes fordulatai is valós történelmi események megfelelői. Elég annyi hozzá, hogy maga Arturo Ui a huszadik századi Európa legsötétebb és legsátánibb „vezérének” színpadi inkarnációja…