Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes


Hírarchívum / Nagyvárad Táncegyüttes 2015.05.05.

Interjú Czvikker Katalinnal az Infinite Dance Fesztivál kapcsán

A 2012-es Fesztiválok évadától kezdődően számos ilyen jellegű ünnepnek lett hagyománya. Mi lehet a funkciója egy fesztiválnak a színház életében?

Azt már tapasztaltuk, hogy a nagyváradi közönség nyitott, szereti a műfaji sokszínűséget, ellenben igényes. Ez is az egyik ok, amiért színházunk fesztiválokat szervez. Azt gondolom szakavatott intézményként évente legalább egyszer létre kellene hozni fesztiváljellegű eseménysorozatot, kiegészítve, színesítve az adott évad repertoárját. A tapasztalatom az, hogy érdemes és igény is van rá.

Hogyan látja a Nagyvárad Táncegyüttes helyét a Szigligeti Színházban, illetve a város/régió kulturális kínálatában?

A Nagyvárad Táncegyüttesről szólva kezdetektől szerves része a másik két társulattal egyetemben a Szigligeti Színháznak. Azért mondom, hogy szerves része, hiszen előadásaik szerepelnek a Szigligeti társulat és a Lilliput bábtársulat mellett a különböző bérletházakban.
A táncegyüttes 2002-ben alakult, helyét a város, régió kulturális palettáján már rég behatárolta. Képes volt meghatározni saját arculatát önálló törekvéseit függetlenül a struktúrától, amelyhez éppen tartozott. A Szigligeti által nyújtott lehetőségek, terek tovább segíthetik fejlődésében és ezt én személy szerint eddig is és a következőkben is elő fogom segíteni, természetesen a másik két társulat érdekeit is figyelembe véve. Ambíciózus együttesről van szó, dinamikus és intenzív a fejlődésük, nem szabad szűk keretek közé szorítani. Általuk, velük együtt a Szigligeti Színház számos területen ismert, népszerű lett, ott is, ahol eddig nem is hallottak róla. Az együttes pedig mindenhol a Szigligetit is képviseli, a színházi struktúra pedig biztonságot nyújt és ez így rendben van, mert működik.


Milyen gondolatokkal indítják útnak ezt az újabb, ezúttal táncra fókuszáló fesztivált?

Minden fórumon elmondom, hogy hagyományteremtő a szándék. Közben ez nem csak rajtunk múlik, hanem a közönségen is, azon, hogy miként fogadja ezt az újdonságot. Azt szoktam mondani, egy új fesztivál alapkövét az alapító együtt teszi le a befogadó nézőkkel. Fontos, hogy a fesztivál kellő népszerűségre is szert tegyen a szakmában, de azok körében is, akik nem feltétlenül szakértői a táncnak. Ezért velük másként kommunikálunk. Az is lehet, hogy a fesztivál idejére már mindenki érteni fogja a közös nyelvet, az is aki táncdramaturgiai ismeretekkel eddig nem rendelkezett.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást egy fesztivál megszervezésében? Mit tart a legnagyobb kihívásnak az Infinite Dance Festivalban?

A Szigligeti Színház, ha színházi fesztivált szervezne, senki nem kérdezné meg miért teszi azt. Most megkérdezik. Válaszolni kell és itt nem az a jó válasz, hogy,,csak”. Vannak előzmények, mindenkit megnyugtatok: a fesztivál nem egy álmatlan éjszaka eredménye. Az elmúlt években intézményünk tagja lett a Magyar Táncművészeti Szövetségnek és aktívan részt vettünk ennek munkálataiban. A táncegyüttes művészeti vezetője Dimény Levente jó kapcsolattartó, a szövetség pedig nyitottnak bizonyult; együttműködésünk eredményeképpen tavalyi rendes évi gyűlésüknek mi adhattunk otthont. Vendégeink voltak a legnagyobb, leghíresebb társulatok vezetői, akik tagjai ennek a struktúrának, amely tapasztalatom szerint hatékonyan és jól működik. Ennek a szakmai egyesületnek a hathatós támogatása az, ami elősegítette a fesztivál létrejöttét és persze a fenntartó intézményünk, a Bihar megyei Tanács, amely engedélyezte a kiegészítő programok keretében a fesztivál létrehozását és költségvetését. A közönség reakciója kihívás, nem voltunk a tánc fővárosa, de most Nagyváradot egy hét alatt azzá szeretnénk tenni. Szerintem sikerülni fog. Mindig bíztam, hittem abban, amit képviseltem. Másként nem is lehet.