410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Tavasztól tavaszig

Irodalmi összeállítás két részben

Tudor Arghezi, Arivira no Narihira, George Bacovia, Elisabeth Barell-Browning, Bartalis János, Matsua Basho, Mihai Beniuc, Robert Burns, Csokonai Vitéz Mihály, Paul Eluard, Mihai Eminescu, Isac Gitaac, Horatius, Horváth Imre, Eugen Jebeleanu, Jevgenyij Jevtusenko, József Attila, Juhász Gyula, Juhász Gyula, John Keats, Nicolae Labiº, Georges Michaux, Molnos Lajos, Teodor Neculuþã, Ion Pãun-Pincio, Jacques Prévert, Radnóti Miklós, Salamon Ernõ, Elvi Sinervo, Szõcs Kálmán, George Topârceanu verseibõl

„Bányai Irén és Laczó Gusztáv gyönyörû két órával ajándékozta meg a költészet barátait… a költészet roppant világából ötven gyöngyszemet kellett kiválogatniuk, mûvészi erejû és hiteles tolmácsolássá csiszolniuk.
A mûsor címe – Tavasztól-tavaszig – a válogatás jól meghatározott kritériumait egységes, átgondolt koncepcióját sejteti. A négy évszak motívuma megfelelõ keretet biztosított arra, hogy tavasz, nyár, õsz, tél és új tavasz címek alatt emberi érzésekrõl, akaratokról, törekvésekrõl hallhassunk örökbecsû sorokat s lehetõséget, hogy a négy égtáj régi és modern költõinek legszebb verseibõl félszáznyit egyetlen csokorba tûzhessenek az elõadómûvészek. Fogalmaink szerint minden évszak szimbólum is: a tavasz az ébredésé, a megújhodásé, a nyár a kiteljesedésé, a bõségé, a forradalomé, az õsz a feledésé, a nosztalgiáé, a közelgõ elmúlásé, a tél a pusztulásé. E négyes tagolást megtoldották az elõadómûvészek az új tavasszal, amely a mi valóságunk jelképe.” (Gy. Szabó Gyula, Elõre)
 


Szereplők:


Elõadó

Elõadó:

Laczó Gusztáv


Rendező:

Díszlettervezõ:

Bemutató: 1967.02.26