410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Radu Macrinici

Tamás evangéliuma

színmû

Forditó: Csûrös Réka

Minden ember vágyik a megváltásra. Ebben a vágyban maga az eszme, az igazság másodlagossá válik, annak formája, képe nyomul elõtérbe. A kérdések, problémák feloldásra kézenfekvõen adódnak a belénk vésõdött rítusok, mechanizmusok, bármi legyen is azok forrása.

Tegyük fel, hogy van egy másik forgatókönyv. Tegyük fel, hogy a kérdés, a keresés iránya nem jelöli ki  elõre azt, hogy mit találunk. Tegyük fel, hogy van alternatíva, van egy másik evangélium. Macrinici mintha „gonosz" játékot ûzne a Máté evangéliumának szereplõivel, és ezt a kísérletet végezné el rajtuk. Kétféle tudásforma, a jelek kétféle olvasata ütközik meg a darabban, amelyek egymás számára végzetesen lefordíthatatlanok, átjárhatatlanok maradnak. A találkozás - a megváltás? - pillanata az elpusztítással lesz azonos.

Vadas László rendezõ szerint az evangéliumi idézethez miszerint „Bocsáss meg neki Uram, mert nem tudják mit cselekszenek" ebben a játékban hozzátehetõ egy kiegészítés: de legalább hittel teszik azt.

Radu Macrinici
(sz.:1964, Segesvár)

A kortárs román drámairodalom „új hullámának" egyik jeles képviselõje. Az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál alapítója, a segesvári Színház (Teatrul din Turn Sighiºoara) alapítója és igazgatója. 1996-ban Camil Petrescu-díjat kapott, 1997-ben a T(T)ara mea címû drámája nyerte el az  UNITER-díjat.

Drámáit több nyelvre is lefordították, játszották Párizsban, Madridban, Brüsszelben, Lisszabonban.

A Máté evagéliuma Jorge Luis Borges Márk evangéliuma címû elbeszélésébõl ihletõdött.


Szereplők:


Espinosa

Az apa


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 2009.04.25