Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Mihail Sorbul

Szenvedély

Tragikus komédia három felvonásban, elõször magyarul

Forditó: Kelemen István

„A darab cselekménye a 20. század elején Bukarestben játszódik és mint a cím is jelzi, olyan embereket mutat be, akik szenvedélyük izzásában élnek és cselekszenek, akarattal, értelemmel nem irányított úton keresnek boldogulást.” (Fáklya)

„A darab hõsei kétségbeesetten küzdenek a boldogságért, de eleve járhatatlan utat választanak. Nem látják, hogy az élesen összecsapó társadalmi erõk meghiúsítják törekvéseiket.” (Új Élet)

„Mihail Sorbul a századelõ polgári társadalmának erkölcsi profilját bemutatandó, tragikomédiát írt egy szokványos szerelmi gyilkosságból. Cselekményét tekintve, a Szenvedély hordoz is bizonyos társadalmi vonatkozásokat, már amennyiben a gazdag férfi meg az emancipált szegény lány vadházasságát jellemzõ társadalmi tünetnek fogjuk fel…
Az elsõ felvonásban még a körül az Ibsen Nórájára emlékeztetõ kérdés körül forog a játék: lehet-e boldog egy felszabadult szellemû fiatal nõ egy fantáziátlan, csupán anyagi elõnyökön alapuló viszonyban? A második felvonás elrugaszkodik az elõbbi kérdéstõl; ezt egy szeszélyes és indokolatlan párválasztás uralja, pontosabban egy úrinõ méreteire nyesegetett szenvedély. A harmadik felvonásban az érzelmekbõl és indulatokból már csak a bosszú szenvedélye marad – a társadalmi drámának indult darabból pedig egy gyilkossági hír dramatizálása…” (Implon Irén, Fáklya)
 


Szereplők:


Castriº


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Fõvilágosító:

Maszkmester:

Bemutató: 1966.12.15