Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

G. B. Shaw

Sosem lehet tudni

Vígjáték két részben

Forditó: Ottlik Géza

G.B. Shaw darabjában az elõítéletek fölött mond ítéletet…
Tizennyolc év után Angliába érkezik a feminista írónõ három gyermekével, a legnagyobb lány, anyjának eszményeit magévá tevõ igazi harcos modern lány, míg az ikrek szemtelen, az életet még csak a játék oldaláról ismerõ felelõtlen gyermekek. Az angol környezetben azonban kínos helyzetekbe kerülnek, mert nem tudják, ki az apjuk. Édesanyjuk ugyanis, mint a nõi emancipáció híve, nem beszél elrontott házasságáról.
Ebédre várják a fiatal kezdõ fogorvost, aki a nagylányba lesz szerelmes és egy mogorva urat, a fogorvos házigazdáját, aki nem más, mint a gyerekek édesapja. A családi ebéd konfliktusok sorozatát okozza, az ikrek botrányosan viselkednek, a nagyobbik lány fejét elcsavarja a fogorvos, majd a lány visszautasítja közeledését. Végül az örökké jelenlévõ bölcs pincér fia, mint jogtanácsos ráveszi a családot a kompromisszumos megoldásokra a családi béke érdekében. Végül minden megoldódik, mert „sosem lehet tudni”…
„A Sosem lehet tudni «kellemes» darab… mulatságos cselekménye, könnyed, derûs hangvétele, s megnyugtató befejezése révén is, amellyel egyedülálló jelenség a shaw-i dramaturgiában… A híres feminista írónõ tizennyolc évi távollét után visszatér három gyermekével elhagyott férje városába. Gyermekei csak annyit tudnak apjukról, hogy durva, zsarnoki természete miatt hagyta õt anyjuk faképnél. A vele való találkozásnál az anyjuk által beléjük nevelt elõítélet teljesen meggátolja a természetes emberi, családi kapcsolat kifejlõdését. A gyermekek tudni sem akarnak apjukról, pedig ez a magányos, keserû ember vágyik gyermekei szeretetére, jellemes, munkaszeretõ, egyenes beszédû ember, aki sokkal többet ér az õt elutasító családjánál. Végül elsimulnak az ellentétek… Shaw iróniájának az éle a kékharisnya írónõ ellen irányul, aki állítólag gyermekei védelmében hagyta el férjét, de végül, ha más-más irányban is, de mindhárom gyermekét félrenevelte… az emberek önmagukról alkotott hamis tudata és ennek a valósággal való szembeállítása minden idõben a komikum forrása volt.” (Székely Erzsébet)
 


Szereplők:


Lanfrey Clandonné, feminista írónõ

Philip gyermekei

Fergus Crampton, hajógyáros

Dr.Valentine, fogorvos

A pincér

Finch McComas ügyvéd

Bohun, királyi jogtanácsos


A rendezõ munkatársa:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Zenéjét összeállította:

Bemutató: 1988.05.06