Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Lengyel Menyhért

Róza néni

Vígjáték három felvonásban

Lengyel Menyhért a Nyugat elsõ nemzedékének volt a tagja, Molnár Ferenc, Zilahy Lajos, Kosztolányi Dezsõ pályatársának számított. Elsõ darabját 1907-ben mutatták, majd sorra következtek a sikeres darabok. A Róza nénit 1912-ben írta.
„Váradon nyolc évtized után ismét nézõ elé került a Róza néni. A profi szerzõ mesterségbeli tudással írt, a vígjáték minden kellékét, csínját-bínját ismerõ író nem éppen új, de frappáns ötletre épülõ komédiáját «osztották ki» – testhezálló szerepeket kiváló színészeknek, s a mûfajt értõ-élõ rendezõ a közönségigényt diagnosztizáló rátermettséggel képzelte színpadra azt a századfordulós társadalmat, illetve annak szûk keresztmetszetét, amelyrõl nevettetve is oly sokat és oly elgondolkoztatóan üzen a szerzõ.
A történet lényegében egyszerû: az elszegényedett özvegy leányanyává lett egyetlen gyermekét csak egy jó parti menthetné meg a nyomortól. Ezért, némi hálapénz reményében, a csak apró ajándékokkal vizitelõ de partiképtelen apa barátját Aladárt, egy gazdag kereskedõ elkényeztetett fiát mutatja be az özvegynek és lányának, Gizának. Terve azonban csak Róza néni segítségével lesz valósággá. A zabigyerek Gyurikának dajkát kerítõ,dörzsölt és népi észjárással okosan gondolkodó parasztasszonyt sok vidámságot keltõ jelenetben, replikával teszi emlékezetessé. Giza is a cselekmény igényelte rafinériával, majd líraiságot sem mellõzõ sok-sok számítás pozõrjeként lesz méltó partnere a két nõi fõszereplõnek. Gábort, gyerekének apját és Aladárt is kijátszva ér célt, addig nem látott fiacskáját is megkapja, a beletörõdõ Aladár-apuka, Ráber tata beleegyezését is kivíva, egyik alanya a «heppiendnek»… Minden egybevetve: rutinos színpadi szerzõ átlagosnál nem kiemelkedõbb, de a mûfaj minden sava-borsát tartalmazó vígjátékát – kedvvel és ráhangoltan végzett csapatmunka eredményeképpen – köszöntötte megérdemelt taps. És még valami a darabról. Róza néni, akibõl nagyobb családunkban: társadalmunkban is akad jó néhány, józan paraszti ésszel mindent megtett a hétköznapi, de fontos kis célok érdekében. A vele szövetkezõknek köszönhetõen igaz volt a nemigaz, bocsánatossá lett a turpisság…” (Dr. Indig Ottó)
 


Szereplők:


Özv.Verõczyné

Verõczy Giza

Cséti Gábor

Ráber Aladár

Az öreg Ráber

Török Róza, Rákosszentmihályról

Bútorkereskedõ

Szobalány

Történik Budapesten az 1910-es évek elején


Zenéjét összeállította:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1994.05.20