Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Bertolt Brecht

Puntila úr és szolgája, Matti

Népszínmû két részben, kilenc képben

Forditó: Fónagy Iván

Puntila úr gazdag finn földbirtokos. Hatalmas földjei, erdõi, és sok tehene is van. Vidéki kúriáján él egyetlen leányával, Évával és a nagyszámú cselédséggel.
Puntilát elõször nagyon részegen látjuk, egy három napja húzódó ivászat vége felé, amikor már csak õ van talpon a mulatozók közül. Ekkor tör rá Matti, aki elunta a napok óta tartó kocsiban üldögélést, várakozást a szálloda ajtaja elõtt. Bejön, hogy gazdáját indulásra bírja.
De Puntila még maradna, sõt Mattit is marasztalja, itallal kínálja. Barátságába fogadja a sofõrt és beavatja titkába: csak akkor tartja magát normális, erkölcsileg elfogadható személyiségnek, amikor részeg. Ha kijózanodik, kitör belõle az állat: szolgáival zsarnokul bánik, lányát olyan férfihez kényszeríti, akit õ maga lenéz, és Éva nem szeret.
Puntila saját bevallása szerint mindent elkövet, hogy a lehetõ legritkábban józanodjon ki, de ez néha mégis megesik vele, akkor mindent elfelejt, amit részegen tett, mondott, ígért. Embert próbáló feladat vele együtt élni, elviselni viselkedésének változásait, ugyanakkor nehéz ellen állni részeg énje kedvességének, nagylelkûségének, életimádatának. Nem is sokan maradnak meg a házánál...
A darabot Bertolt Brecht Finnországban töltött emigrációja idején írta 1898-ban.

 


Szereplők:


Puntila, földbirtokos

Éva, a leánya

Éva, a leánya:

Biluska Annamária

Matti, a sofõrje

Állatorvos

Pálinkás Emma

Patikus kisasszony

Teheneslány

Telefonos kisasszony

I.munkás

II.munkás

Nyamvadt

A vörös surkkala

Laina, szakácsnõ

Fina, szobalány

Ügyvéd

Tiszteletes

Tiszteletesné


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Súgó:

Maszkmester:

Bemutató: 1965.04.25