Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Arthur Miller

Pillantás a hídról

Dráma két felvonásban

Forditó: Máthé Elek

A darab Miller egyik legsikeresebb mûve. Kitûnõ szerepekkel, szigorú cselekménybonyolításával, az igazság pillanatainak gyönyörû megformálásával.

Eddie Carbone, a fõszereplõ valamikor régen Olaszországból vándorolt az Egyesült Államokba, ahol már évtizedek óta megbecsült rakodómunkás, a brooklyni híd környékén. Feleségével és nevelt lányával él együtt. Éppen rokonait várja, akik szintén Olaszországból érkeznek, s mivel még nincs letelepedési engedélyük, befogadja õket házába. A két unokatestvér közül a fiatalabbik és Catherine, a nevelt lány azonnal barátságot kötnek, és a bimbózó szerelem is érezhetõ lesz. Eddie, aki ekkor döbben rá, hogy beleszeretett a lányba, féltékeny lesz és ez meghatározza a viszonyát mindenkihez. A fiatal fiút gyûlöli és mindenképpen el akarná érni, hogy a lány mondjon le róla, végül magatartása tettlegességig fajul. Ekkor utolsó aduként feljelenti õket a bevándorlási hivatalnál, amire persze rájönnek és így becsületét veszti el. Marco, az idõsebb rokon, akinek vissza kell térnie hazájába, becstelennek nevezi és szembeköpi és a szomszédok tudomására is juttatja Eddie megbocsáthatatlan tettét. A két fiatal végül is megesküszik, Eddie rátámad Marcora, aki önvédelembõl megöli a férfit. A történetet mindvégig egy narrátor, Alfieri ügyvéd tárja elénk.

„… emlékét némi nyugtalansággal gyászolom” – mondja Alfieri ügyvéd, és ezekkel a szavakkal ér véget egy modern végzettragédia. Eddie Carbonét pusztulásba vitte egy olyan szenvedély, amely észrevétlenül hatalmasodott el rajta, teljesen kiforgatta eredeti, tisztességes énjébõl, és olyan tettekre ragadtatta, amelyek már halála elõtt eltörölték azt az embert, aki valaha volt – részlet a Színházi Kalauzból.

 

 


Szereplők:


Eddie Carbone

Catherine

Beatrice

Rodolpho

A Bevándorlási Hivatal elsõ tisztje

Mr.Lipari


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

A rendezõ munkatársa:

Zene:

Ügyelõ:

Súgó:

Fõvilágosító:

Hangmester:

Maszkmester:

Bemutató: 1976.07.30