Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Ilja Ehrenburg

Oroszlán a piactéren

Színmû

Forditó: Bárdos László és Gréda József

„A piactéren álló oroszlán egy dél-franciaországi városka szimbóluma. Annak emlékére emelték, hogy a francia nép a tizenötödik században nem hajolt meg az angol hódítók elõtt, nem vállalta a szolgaság szerepét. Közvetlenül a második világháború után ebbe a kisvárosba egy amerikai fiatalember érkezik, azzal a céllal, hogy barátja megbízásából – aki egy párizsi bizottságban vesz részt politikai küldöttként – jó üzleteket kössön, megvásárolja a háború következtében tönkrement franciák holmijait, amit aztán a tengeren túl jó pénzért értékesíthetnek a gazdagok szalonjainak feldíszítésére.
A csodákra és fõképpen az amerikai dollármilliókra váró francia polgárság, egy-két félreértés következtében titkos amerikai megfigyelõnek nézik a fiatalembert s valóságos hajszát indít – a jobboldali szociáldemokrata polgármesterével az élen – az amerikai kegyeiért, aki nagylelkû ígéreteket tesz, amiért cserébe lebontják a városka több évszázados büszkeségét, a piacon álló oroszlánt.
A szerzõ színmûvében felvonultatja a kisváros legpatetikusabb figuráit, a polgármestert, az ipari arisztokratát, a gyárost, a szemforgató ál-hazafiakat. Megrajzolásában hû képet kapunk a vidéki újság munkás-gyûlölõ szerkesztõjérõl és a szemfüles kokottról.
Folyik az oroszlán körüli kutyakomédia, de a háttérben mindenütt ott van a forradalmi, új életért harcoló munkásság, és végül minden akadály elgördül és a munkásság elsöpri a harmadik utat választó szennyáradatot.” (Fáklya)
 


Szereplők:


James Law, amerikai üzletember, 45 éves

Valois, a város polgármestere

Madame Valois, a felesége

Margot, a polgármester leánya, 18 éves

Deleau, gyáros

Madame Deleau

Richard, a Kereskedelmi Kamara elnöke

Madame Richard

Piquet, szerkesztõ

Madame Piquet

De Champigny

Chile tiszteletbeli konzulja

René Vivien, író

Gaston, polgármesteri titkár

Gelinot, újságíró

A szerkesztõség titkára

Mimi, gépírónõ

Az Oroszlán kávéház tulajdonosnõje

Bouboule, könnyûvérû nõ

Mademoiselle Jacquet, bárénekesnõ

Utcai énekes

Hotelszolga

Munkásnõ


Jelmeztervezõ:

Bemutató: 1949.02.17