Előadások / Szigligeti Társulat / 2023-2024

Molnár Ferenc

Olympia

Vígjáték három felvonásban

„Plata-Ettingen hercegné, leánynevén Eugénia hercegnõ és lánya, Olympia (egy Orsolini herceg fiatal özvegye) egy kis osztrák fürdõhelyen nyaralnak. Lakik a szállóban egy délceg magyar huszárkapitány, a neve: Kovács. Öt nyelven beszél, kitûnõ táncos, pompásan lovagol, remekül bridzsel. A hercegné anya rajong a modoráért, Olympia pedig, aki különben gõgös, rideg, csendes kis flörtbe kezd vele.
De a dologból baj támad, az irigy Lina grófnõ titokban még szervezi is a pletykát. Ám Olympiát, a trónörökösné elsõ udvarhölgyét egyetlen szó pletyka sem érheti. Kovácsot tehát elõhívják, és Olympia, miután nem tagadja, hogy vágyat érzett iránta, gyilkosan vérig sérti, megsemmisíti a parasztot, aki egy hercegnõre merte emelni a tekintetét.
Ekkor megjelenik Krehl csendõr alezredes és egy frissiben kapott bécsi telefon alapján közli a hercegnõkkel, hogy Kovács huszárkapitány egy Mejrovszky nevû, sokszorosan börtönviselt, nemzetközi szélhámossal azonos.
A fõméltóságú hölgyek közül a hercegné anya átveszi a parancsnokságot.: meg kell egyezni vele, hallgasson és fusson el a világba. Kovács–Mejrovszky azonban közli a feltételét: Olympia egy éjszakáját akarja. Eredménytelen alkudozások után a feltétel teljesül.
Reggel asztalnál ülnek a hercegnõk, megérkezik a tábornok úr, a férj és apa. A hölgyek már nyugodtak, hiszen Kovács–Mejrovszkynak már Svájcban kell lennie. Ám ekkor belép Kovács. A tábornok örömmel fogadja, a legjobb tanítványa volt a katonai iskolában, az apját is jól ismeri.
Kovács csakugyan Kovács, és bevallja Olympiának, hogy õ tréfálta meg a csendõr alezredest a telefonnal. Olympia már szerelmes, de a «paraszt» összeüti a bokáját és elmegy örökre…” (Színházi kalauz)
 


Szereplők:


Plata Ettingen herceg, tábornok

Eugénia hercegnõ, a felesége

Olympia, Orsolini herceg özvegye

Kovács, huszárkapitány

Krehl, csendõr-alezredes

Krehl, csendõr-alezredes:

Balla Miklós


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Segédrendezõ:

Súgó:

Fõvilágosító:

Hangmester:

Maszkmester:

Bemutató: 1965.06.17