Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Karácsony Benõ

Napos oldal avagy Felméri Kázmér és a többiek

Õsbemutató

Tragikomédia két részben

„Karácsony Benõ több írásából dramatizálta Farkas István a Napos oldal címû elõadást, amelyet õ is rendezett. Elõzõleg a kolozsvári rádió számára készített egy változatot, a rádiójátékot el is készítették, a szerepeket váradi színészek játszották a 70-es években. Ez alkalommal viszont nagy színpadon jelennek meg a Napos oldal, a Megnyugvás ösvényein, a Pjotruska alakjai, miközben egy keretjátékban egy színtársulat mintegy összefoglalja mindazt , ami a színpadon történik. A cselekmény egy erdélyi kisvárosban zajlik a 20. században a két világháború között. Csupa álmodozás és csupa irónia, fanyar humor és természetes játékosság, minden szereplõ egy-egy életsors, nyilván rövidebbre zárva, mint a regényben. De Felméri Kázmér vagy Csermely János, Baltazár és Veronka, Tömzsi Fapofa, Lólábú és Miss Mabel mind egy tûnt világ távoli valóságát varázsolják elénk.
Az elõadás Farkas István 30 éves színházi jubileumát is köszöntötte egyben. S bár voltak fanyalgók, hiszen a regények dramatizálása esetén mindig ki marad valami, a nézõk számára felejthetetlen maradt, hogy a sok apró jelenetbõl egyszer csak összeállt a történet, s nagyanyáink kora elevenedett meg a szemünk elõtt.
Farkas István színpadi adaptációja átmentett valami fontosat a Napos oldalból. Mondhatnám: a hangulatát. Vagy még inkább: egy nemzedék életérzését, mely háborúk és válságok harapófogójába szorítottan indul, természetes ösztönnel az élet derûs oldalát keresi, tehetségének érvényesítését álmokkal helyettesítve téblábol tragikomikus végletek között, s ott is minduntalan kergetné a ború sötétlõ fellegeit, mert ez a mozdulat az emberi élet kiirthatatlan reflexe.” (Implon Irén, Fáklya)
 


Szereplők:


Felméri Kázmér

Csermely János

Éberlein dr.

Baltazár

Kiskázmér

Tömzsi

Ridéliné

Dukics Anna, Ilona

Szonjácska

Dukics úr

Kléber tanár úr

Vrabec adószedõ

Dudai pincér

Strombolinski fodrász

A színtársulat tagjai:

Primadonna

Bonviván

Komikus

Történik 1924-ben és 1938-ban Romániában, egy erdélyi kisvárosban


Karácsony Benõ regényeibõl színpadra írta és rendezte:

A rendezõ munkatársa:

Jelmeztervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1984.03.14