Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Görgey Gábor

Mikszáth Kálmán különös házasságai

Színmû két részben

„Görgey Gábor ragaszkodott a pálya és az életút valóságához, ám a valódi történéseket lírával itatta át. Kerettörténete így lett apropó egy olyan visszatekintéshez, amelyben a fõszerep ugyan az emlékezésé, de mindvégig két idõs emberköltészeteként ábrázolt visszafiatalodási kísérlet uralja… az újabb és újabb Mikszáth- illetve Mauks Ilona-arc megteremtésével közelebb a nem mindennapi szerelmi házasság drámájához is… Két karakter, két emberi jellem. Az egyik teremtésre született, a másik szolgálatra. Míg a férfi, a kezdõ író, szégyelli szegénységét, vagyis hogy a házassággal feleségének is mérhetetlen szenvedést okozott, a nõ büszke, hogy ilyen próba elé állíttatik.” (Szakolczay Lajos, Új Magyarország)
„Görgey Gábor vállalkozásának hálás és biztosított sikere abban van, hogy Mikszáth a hõse. Aki színpadi alaknak is férjnek is mindenképp azonos a nagy mesélõvel, aki száz év multán is mestere a nevettetésnek. A darab eseményei kiegészülnek az életmû kevéssé ismert szövegeivel, levelekkel, sajátos ízû Mikszáth-humorral.” (Implon Irén, Fáklya)
A darab Mauks Ilona visszaemlékezései alapján íródott. A két fõszerepet Hajdu Géza és Körner Anna játszotta, Farkas István rendezésében.
 


Szereplők:


Mikszáth Kálmán

Mikszáthné, Mauks Ilona


Rendező:

Bemutató: 1984.12.08