Előadások / Szigligeti Társulat / 2023-2024

Alan Alexander Milne

Micimackó

- Karinthy Frigyes fordítása, átdolgozta Kovács Levente -

Zenés mesejáték 2 részben

Az Elvarázsolt Erdõbõl jön egy üzenet...

Mirõl beszélhet egy "gyermekeknek" szóló elõadás, amelyben egy hatéves kisfiú gyerekszobájában szõtt álmait, megelevenedõ állatbarátait látjuk csetleni-botlani, játszadozva ravaszkodni, irigykedve ajándékozni, félénken nyalakodni és verset költeni?

Mi hiányzik "felnõtt" életünkbõl? Meddig vihetjük magunkkal játékainkat, szeretetünk egyenes, tiszta, megfontolásoktól mentes áradását? Ha 100 évesek leszünk, mi lesz 99 éves játékainkkal?

Bombák robbannak, népek, erdõk, állatok, bioszféra és atmoszféra irtása-rombolása folyik, eszmei-etnikai-kisebbségi alapon ásódnak emberek-embercsoportok közé szerte a világban a lövészárkok. "Még a testvér is ellenség" - szól egy ének valahonnan. Róbert Gida a maga hatéves bölcsességével, elhaló gyerekhangon, Micimackó bájosan dörmögve, együtt a többiekkel; Nyuszival, Malackával, Bagollyal, Tigrissel, Kangával, Zsebibabával és Fülessel együtt a SZERETET és a JÁTÉK csodájáról, fontosságáról üzen. Figyelmeztetõ üzenet ez az Erdõbõl, s talán legalább olyan figyelemreméltó a felnõttek számára is, mint a gyerekeknek. Abban a világban, melyben élnünk adatott, s amelyet felnövõ gyerekeink számára alakítgatunk kínnal-keservvel, nagy helyet kellene teremteni a SZERETETNEK és a JÁTÉKNAK. És oda kellene figyelni minden hasonló üzenetre, akár Nyilas Misitõl, akár Nemecsek Ernõtõl, akár a virágért felelõsséget érzõ Kishercegtõl jön a figyelmeztetés. Sem a Montain-Bike kerékpár, sem a villogó göri, sem a mindennapi Chips-adag, rágcsi, sem a megannyi gépi játék és számítógépes csoda nem pótolhatja a SZERETET fényét, nagyságát. Csakhát azt a legnehezebb mélyen, igazul és felelõsen sugározni a másik ember-gyermek-állat - akárki felé - AKÁRHOVA is megyünk.

Errõl üzen az Elvarázsolt Erdõ, a SZÁZHOLDAS PAGONY...

Feladók:
Róbert Gida, Micimackó és barátaik MINDENHONNAN

Kovács Levente
rendezõ


Szereplők:


Micimackó

Róbert Gida

Malacka

Nyuszi

Füles

Füles:

ifj. Kovács Levente

Zsebibaba


Ügyelõ:

Díszlet és rendezés:

Világosítók:

Bemutató: 2004.03.19