Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Méhes György

Mi, férfiak

Zenés vígjáték három felvonásban

„Az 1971-ben nagy sikerrel játszott Méhes-vígjáték, szintén zenés változatban, ezúttal Majláth Júlia számai Boross Lajos szerzeményeivel kiegészülve újra vidám, felhõtlen nyári szórakozást kínál a nézõknek, évadzáróként. A régi szereposztásból egyedül Borsos Barna maradt meg, a többi szerep gazdát cserélt. Talán még annyit megjegyezhetünk, hogy 1971-ben Kiss Törék Ildikó V. Csíky Ibolyával duplaszereposztásban próbálta a kislány, Ági szerepét (amelyet majd százszor játszott a temesvári õsbemutató után a Bega-parti teátrum számtalan turnéján), végül különbözõ szervezési okokból Nagyváradon nem játszotta el. Most viszont az édesanyát, Annát alakította…
A Mi férfiak cselekménybonyolítása valós helyzetekkel operál. Mert igencsak elõfordul manapság, hogy a családot ellátó és összetartó Anyu önmagát feladó, mártír sorsot kell vállaljon, még ha látszólag önszántából is. Az sem ritka eset, hogy a férj, fõleg ha ráadásul mûvész, szárnyalni szeretne, kitörni a hétköznapok apró, de létfontosságú gondjainak világából. Az pedig, hogy a fiatal, csinos lányok beleszeretnek egy közismert színészbe, és minden áron meg akarják szerezni maguknak – igazán nem meglepõ. Az Anyuval történt deus ex machina-szerû csoda viszont nehezen illeszthetõ be hétköznapjaink gyakorlatába. Megtörténte a rendezés (Gábor Kati) ellensúlyozó szándéka és a kitûnõ színészi játék ellenére is egy kis hamis hangot üt le az elõadásban. Tehát ilyen az élet, csak a vígjátékban nevetségesebb…” (Stanik István, Fáklya)
Újabb Méhes György-bemutató, ezúttal a Mi férfiak címû vígjáték ( melynek õsbemutatója Temesváron volt 1968-ban) zenés változata.

Anyu egy hétköznapi asszony, akinek a család, a gyerekek, a háztartás, a munka jelenti a mindennapjait híres férje mellett. Ám egy napon õ is híres lesz és a fõvárosba megy. Ezalatt férjét elcsábítja az álszent szerénységgel jelentkezõ fiatal rajongó, a gyerekeit is, ám egy napon kiderül, hogy Anyu nagyon hiányzik, õt nem pótolhatja senki. És Anyu hazatér, megfiatalodva és újabb lendülettel, és a helyére kerül minden.

„Nem az az alternatíva, hogy „nehéz” mûfaj vagy „könnyû” mûfaj, hanem hogy mit fejez ki, milyen hatást vált ki a közönségbõl az elõadott színjáték” – írja Méhes György az elõadás mûsorfüzetében.

 

 


Szereplők:


Péter

Jámbor


Rendező:

A rendezõ munkatársa:

Zene:

Karmester:

Ügyelõ:

Világosító:

Bemutató: 1986.07.21