Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Tennessee Williams

Macska a forró bádogtetõn

Dráma három felvonásban

Forditó: Bányay Geyza

Életfogytiglani magánzárkára vagyunk ítélve testünk börtönében? Vagy mégis van remény, hogy a „börtönlakók” megkereshetik, megtalálhatják a kapcsolatot egymáshoz? Az író válasza nem egyértelmû. Talán… Talán Maggie-nek, a „macskának” sikerül visszahozni a férjét az életbe.
A gazdag gyapotültetvényes családja a családfõ 65. születésnapját ünnepli, de Ópapa kedvenc fia, Brick alig vett részt az ünnepségen. Az utóbbi idõben magába húzódott, alkoholista lett, megromlott kapcsolata feleségével is. Az idõsebb fiú példás amerikai családapa, dolgozik felesége már a hatodik gyermekét várja, Brickéknek viszont nincs gyerekük. Így a vagyon majd az idõsebb fiúra száll. A család már tudja, hogy a családfõ rákos, s bár kenetteljesen ünneplik, az örökség gondolata mindegyikük fejében ott motoszkál.
Brick összeszólalkozik feleségével és kiderül, hogy az elhidegülés oka a férfibarátjához fûzõdõ kapcsolata. Brick apjával is összecsap. Az apa világosan elmondja, hogy alkoholizmusát az önvád váltotta ki, ugyanis magára hagyta barátját, amikor rájött, hogy milyen természetû a vonzalma, aki aztán ebbe a fájdalomba belepusztult. Brick viszont szemébe mondja apjának, hogy halálos kórban szenved. Az apa összeomlik a közléstõl.
A várható halál esetére az idõsebb fiú be akarja biztosítani magát és végrendeletet akar kicsikarni. De Maggie váratlanul bejelenti, hogy gyermeket vár. Brick ekkor döbben rá felesége erõs jellemére és nem cáfolja meg állítását. Maggie vadul harcol azért, hogy a hamis közlés igazzá váljék. Nem az anyagi indítékok miatt. A boldogságáért küzd, azért a férfiért, akit õszintén szeret. (Színházi kalauz)
 


Szereplők:


Margaret

Baugh doktor

Tooker tiszteletes

Dixie, kislány

Lacey, néger cseléd

Sookey, néger cseléd


Rendező:

A rendezõ munkatársa:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

A zenéjét összeállította:

Ügyelõ:

Világosító:

Bemutató: 1983.01.19