Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Szirmai Albert

Mágnás Miska

Szöveg: Bakonyi Károly

Versek: Gábor Andor

Operett három felvonásban

A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb mûve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt.
Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhetõ, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld számainak. Hogy csak néhány jól ismert slágert említsünk: A nõ szívét ki ismeri, Úgy szeretnék boldog lenni vagy Cintányéros cudar világ!
A darab eredetileg a legendás hírû magyar színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára íródott. Azóta is csak akkor érdemes felújítani, ha Miska és Marcsa szerepét átütõ erejû mûvészek, igazi közönségkedvencek alakítják.
Talán ez a mûfaj egyetlen olyan darabja, melynek a komikus figura a címszereplõje. Miska, a talpraesett lovászfiú, a „vazsmegyei gyerek" pillanatok alatt, a szemünk láttára válik elõkelõ arisztokratává. Tenyeres-talpas párjából, Marcsából is estélyiruhás „flancos" dáma lesz, aki Mary grófnõként vonul be az úri társaságba.
Mindez azért történik, mert a rátarti család hallani sem akar arról, hogy Baracs, az egyszerû tiszttartó, lányukat, Rolla grófnõt vegye feleségül. Óriási szerencse, hogy a kleptomániás nagymama nem törõdve efféle elõítéletekkel a fiatalok mellé áll, s így az operett felhõtlenül juthat el a vidám fináléig. – Internet-forrás
Korláthyék igazi, gazdag grófi család: pazar estélyeket adnak és legalább öt kifejezést ismernek franciául. De a lányuk, Rolla más akar lenni, mint õk: fellázad szülei világa ellen. Szövetségese ebben a Nagymama, aki még tolószékkel is odaér bárhová, ahol valami érdekes történik - kár, hogy Leopold, az inas mindig a legizgalmasabb pillanatban tolja ki a helyszínrõl -, és aki bármit megtenne egy-egy „jó heccért", amivel borsot lehet törni az urak orra alá. Rolla, hogy bosszantsa a szüleit, egyik éjjel álruhában kiszökik a vásárba és megismerkedik egy nagyon kellemes, de nem éppen „komilfó" fiatalemberrel: Baracs István vasútmérnökkel. A fiatalember, mindkettejük nagy csodálkozására, másnap reggel felbukkan a kastélyban, kiderül, hogy helyi vasútvonalat tervezi majd. Pixi és Mixi gróf, a Korláthy-kastély állandó vendégei, akik Rolla hozományára pályáznak, sikeresen összeveszítik a szerelmeseket. Rolla és Baracs ettõl fogva harcban állnak egymással. Közben a család gróf Eleméry Tasziló kuzin, a befolyásos üzletember – nem mellesleg afrikai oroszlánvadász! – fogadására készül. Csakhogy Eleméry nem érkezik meg idõre, és a sértett Baracs kihasználva az alkalmat, remek tréfát eszel ki: beöltözteti Miskát, a lovászfiút Tasziló grófnak. Miska nagyszerûen érzi magát az új szerepben, még menyasszonyát, Marcsát se hajlandó megismerni, annyira beleéli magát a játékba. Baracs hiába próbálja leállítani, nem sikerül: rémülten látja, hogy teremtménye elszabadult. A sértett hölgyek közben viszont-tréfával állnak elõ: Rolla beöltözteti Marcsát Eleméry feleségének. Lassan senki sem az már, mint akinek mondja magát – amikor belép az igazi Eleméry gróf. Természetesen senki nem hisz nekik – miért pont õk lennének igaziak? -, teljes a káosz. „Ki kicsoda és kinek álcázta magát?" – üvölti Korláthy gróf puskával a kezében. – Persze hamarosan minden kiderül és mindenki megtalálja a párját. – Debreceni Csokonai Színház honlapja
 


Szereplők:


Korláthy gróf

Stefánia, a felesége

Stefánia, a felesége:

Papp Magda

Rolla, a leányuk

Rolla, a leányuk:

Szokolay Zsuzsa

Pixi gróf

Mixi gróf

Nagymama

Leopold

Baracs mérnök

Baracs mérnök:

Tolnai Tank László

Miska, lovász

Marcsa, mosogatólány

Gróf Eleméry Tasziló


Rendező:

Díszlettervezõ:

Segédrendezõ:

Karmester:

Koreográfia:

Súgó:

Fõvilágosító:

Bemutató: 1965.12.31