Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Lehár Ferenc

Luxemburg grófja

Szövegét írta: A.M.Willner és R.Bodansky

Átdolgozta: Békeffy István és Kellér Dezsõ

Nagyoperett három felvonásban négy képben

Elsõ felvonás
Bazil Bazilovics herceg szerelmes Angèle Didierbe, az Opera ünnepelt énekesnõjébe. Feleségül is venné, ámde a társadalmi törvényekre is tekintettel kell lennie – nem házasodhat rangján alul. Ezért egy arisztokratát keres, aki hajlandó Angèlevel rövid ideig tartó látszatházasságra lépni, hogy majdan elõre megállapodott válásuk után õ kössön házasságot a színház csillagával. E célra kiválóan alkalmas René, Luxemburg grófja, aki félmillióért vállalkozik arra, hogy Angèle-t látatlanban feleségül vegye. Bazil feltétele, hogy René nem láthatja a menyasszonyt. René belemegy az alkuba. A szertartás Bazil herceg jelenlétében játszódik le, a feleket spanyolfal választja el. René Angèlenek csak az egyik kezét látja, ujjára karikagyûrût húz, majd ünnepélyesen kezet csókol.

Második felvonás
A második felvonás három hónappal késõbb játszódik, le Angèle palotájában. Az egymást nem ismerõ házasfelek, már válófélben vannak és a véletlen sors hozza össze õket. René megtudja, hogy Angèlet vette el. Szemére veti, hogy látszatházasságot kötött, hogy mint grófnõ elváljon és a herceghez mehessen nõül. Távozni akar, azonban Angele nem engedi, hiszen hivatalosan még egy napig a férje.

Harmadik felvonás
A párizsi Grand Hotel elõcsarnokában René megismerkedik Kokozov grófnõvel, aki Bazil régi szerelme és kideríti, hogy már jegyesek. A grófnõ egy paraván mögé bújik. René, amikor Bazil befut, a paraván felé mutat, hogy ott találja áhított Angèlejét. Bazil azonban Kokozov grófnõt találja ott. Rémülten látja a cserét, de még mielõtt menekülni próbálna, a grófnõ zsákmányának tekinti a tanácstalan herceget és elvonszolja, ezáltal szabad utat engedve René és Angèle számára, akik most már véglegesen egymáséi lehetnek.
 


Szereplők:


René, Luxemburg grófja

René, Luxemburg grófja:

Tolnai Tank László

Sir Bazil

Angela

Angela:

Anghi Rozália

Brissard:

Botár Endre

Marchand

Lakáj

Lancheter

Winchester

Worchester

Maître d’hotel

Közjegyzõ

Elnök:

Borsos Barna

Anyakönyvvezetõ

I.ülnök

II.ülnök:

Belényi Ferenc


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Vezényel:

A táncokat betanította:

Fõvilágosító:

Maszkmester:

Bemutató: 1967.12.31