Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Marc Camoletti

Leszállás Párizsban (Boeing, Boeing)

Zenés vígjáték három felvonásban

Forditó: Mészöly Dezsõ

Az 1959-ben íródott tipikus francia bulvár darabban Bernard, a párizsi szépfiú egyszerre három légikisasszonynak udvarol. A vidékrõl feljövõ jóbarát, Robert ámulva figyeli amint barátja lakásán átutazik és rövidebb-hosszabbidõre tanyát ver Janet az amerikai, Judith a német és Jacqueline a francia stewardess. Hogy össze ne találkozzanak, a vidéki barátnak, Robertnek és a szobalánynak, Berthnek kell ügyelnie.
A Leszállás Párizsban precízen kidolgozott férfiúi randevú-tervét a korábbi gépeknél gyorsabb Boeingek forgalomba állítása, illetve az idõjárás vagy a megváltozott menetrend borítja fel: így a hölgyek – két repülõút között - nem akkor érkeznek, amikor kellene. Azaz nem akkor, amikor szeretõjük szeretné, hogy érkezzenek…
S hogy milyen kalamajka lesz ebbõl? Errõl szól Camoletti vígjátéka.
A váradi színpadon zenés változatban mutatták be a darabot. A zeneszerzõ és dalszövegíró a szatmárnémeti színház egykori mûvésze, Kisfalussy Bálint.
„Camoletti festõ volt. Egy olyan festõ, akiben egy vígjátékíró szunnyadt, félig lehunyt szemmel. Egy szép napon teljesen felébredt benne a vígjátékíró, a festõ azonban bölcs tanácsokkal segítette…
Camoletti… nevetésre indít minket, legfõképpen arra törekszik, hogy jó nevessünk. De a Leszállás Párizsban szerzõje módját ejti, hogy a kacagtató jelenetek mögött megérezzük a borús árnyakat is. A bolondos bonyodalmak színe alatt mennyi igaz és kegyetlen megállapítás! A festõ Camoletti vérébõl keveri a festéket!” (Marcel Achard)
 


Szereplők:


Robert

Jacqueline


Rendező:

Zene és dalszöveg:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Koreográfus:

Bemutató: 1992.10.16