Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Bródy Miksa - Martos Ferenc - Jacobi Victor

Leányvásár

Nagyoperett három felvonásban

Forditó: Átdolgozta: Darvas Szilárd

„Vannak operettek, melyeket szinte kötelezõ ismerni. A Denevért könyv nélkül szokás fújni s alaposan betéve tudjuk a Csárdáskirálynõ viszontagságos szerelmét, hogy ne is említsük a Mosoly országát, a Szálljon a dalt… Nos, a Leányvásárt is, Jacobi Victor és Martos Ferenc operettjét is közéjük sorolhatjuk.
A becsületes Tom diadala, az ármányos milliomoson, ha nem is sok újdonságot, de egy kellemes estét mindenesetre biztosít. Eredetibb, színészi alakításokra is lehetõséget nyújtó jellemek megteremtésével.
Az viszont vitathatatlan, hogy a Leányvásár elsõsorban mégis csak túláradó melódia gazdagságával hódít. A Jánoska, a Sybill komponistája nagyszerûen egyeztette a klasszikus bécsi nagyoperett igényes kellékeit egy modernebb, dzsesszes zenei nyelvezettel olyannyira, hogy Kálmán Imre és ábrahám Pál mellett õ a magyar operett iskola megalapozója.” (Nemlaha György, Fáklya)
A történet egy San Francisco környéki népszokásra épül: azt a lányt, aki mindenkit kikosaraz, csúfságból a falu utolsó legényéhez adják feleségül. Ez a hagyomány a kiinduló pontja a Leányvásár címû operett cselekményének. A helység képviselõje, a milliomos Harrison leányával, Lucyvel megérkezik az ünnepségre. A rátarti lány természetesen mindenkit kikosaraz. Ezért hozzák azt a döntést a helybeliek, hogy férjhez kell mennie a környék csavargójához, Tom Migleshez. Persze Tom Migles nem valóságos csavargó; családját valaha épp Harrison tette tönkre, méghozzá a tõzsdén. Ez a fordulat Tomnak alkalmat ad arra, hogy a csavargó álarcában bosszút álljon Harrisonon...
Az operett indítása valóságos nagy konfliktus; méghozzá a drámai konfliktus kibontását ígéri. Az operett törvényei persze nem a tragédia és a bosszú irányába sodorják a cselekményt, hanem a megbékélés és az egymásra találás útjára. Ám az érzelmi összeütközések sok-sok lehetõségét nyújtja így is a változatos és gazdag cselekményû darab. A Leányvásár az operett-irodalom egyik remeke; a mai napig a magyar operettmuzsika világhírének hirdetõje. (Internet-forrás)


Szereplők:


Harrison

Harrisonné

Lucy, a leányuk

Lucy, a leányuk:

Szokolay Zsuzsa

Tom Miggles

Tom Miggles:

Tolnai Tank László

Gróf Rottenberg

Fritz, a fia

Jefferson, Harrison titkára

Korcsmáros

Sam, néger csapos

Simpson, börtönõr

Jim Steward

Breckfield, revü-rendezõ

Hajóskapitány


Rendező:

Díszlettervezõ:

Jelmeztervezõ:

Vezényel:

Koreográfia:

Súgó:

Fõvilágosító:

Maszkmester:

Bemutató: 1965.07.17