Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Ödön von Horvath

Kasimir és Karoline

népszínjáték

Forditó: Gáli József

München, Oktoberfest, 1932. Kasimir és Karoline figyelmét az októberi mulatságra összesereglett emberekkel együtt a szórakoztatásukra felröpült Zeppelin köti le; aki borzongató élményt akar, annak a mutatványosok bódéjában torzszülöttek, furcsa lények állnak rendelkezésére. Az szórakozás, élményhajhászás imperatívuszai felerõsödnek egy olyan világban, ahol a (gazdasági) válság, létbizonytalanság, munkanélküliség, elszegényedés rémképei fenyegetnek. A jobb élet utáni kielégíthetetlen vágy és deklasszáltságtól való félelem össztársadalmi jelenség: a kereskedelmi tanácsostól Schürzinger szabón át a lopásból élõ Szemes Franzig, Kasimir barátjáig mindenki érintett. Ödön von Horváth száraz humorral rajzolja meg sodródásukat az elkerülhetetlen kudarc fele.

A bizonytalanság, kicsinyes egzisztenciaféltés Kasimir és Karoline szerelmének is próbájává válik: a lány örömre, gondatlanságra vágyik, Kasimir gyanakvóan, sértõdötten reagál...

Ödön von Horváth

1901-ben született Fiumeben, apja osztrák-magyar diplomata volt. Négyszer változtatva tanulmányi nyelvet. Majdnem minden évben más városban végzett, de anyanyelvének a németet vallotta, bár saját bevallása szerint egyetlen nyelvet sem beszélt igazán jól.

1926-ban a Weimari Köztársaságban mutatták be A hegyi vasút, A kongresszus körül, Olasz éjszaka, és a Mesél a bécsi erdõ címû darabjait.

1932-ben színpadra került népszínmûvét, a Kasimir és Karolinet ellenfelei sokat támadták, mégis nagy irodalmi gyõzelmet aratott: megkapta az akkori idõk legrangosabb német irodalmi elismerését, a Kleist-díjat.

A Szigligeti Társulat 2001-ben mutatta be a Mesél a bécsi erdõ címû színmûvét.

Mûveiben szétrombolta a dráma szigorú kereteit és képek laza kapcsolatával helyettesítette. A klasszikus felvonások helyett az epizóddrámát valósította meg, megtûzdelve groteszk komikummal. Brechthez, Dürrenmatthoz hasonlóan szerette bevonni, aktivizálni a közönséget, összeegyeztetni a reagálást az elidegenítéssel. Elsõsorban a bécsi népszínház tradícióira épített, s nem feledkezett meg zenével, slágerekkel és népdalokkal átszõni mondanivalóját. Két dolog ellen harcolt egész életében: a butaság és a hazugság ellen.


Szereplők:


Kasimir

Karoline

Kikiáltó

Liliputi

Schürzinger

Merkl Franz

Merkl Franz Ernája

Bulldogfejû férfiú

Kövér hölgy

Szakállas hölgy

Nyakigláb

Arisztokrata hölgy

Sziámi ikrek

Sziámi ikrek:

Gavriş Ramona

Német fiú

Arc nélüli ember

A zenekar


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Súgó:

Világosító:

Korrepetitor:

Bemutató: 2009.02.22