Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Tasnádi István

Közellenség

-

-

Zenés uszítás Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán

Forditó: -

Urbán Balázs színikritikus fogalmazta meg az alábbiakat a Közellenség Katona József színházbeli bemutatója kapcsán:
„A darab Kleist Kohlhaas Mihályát írja újra, fõszerepben a két elorzott lóval, amelyek a sintértelepen élik újra a nagy drámát. A Közellenség hangsúlyozottan elõadásszövegnek készült, sõt, végsõ formáját is a megvalósult elõadásban nyerte el.
Tasnádi István színmûveinek az kölcsönöz ritka eredetiséget, hogy mintegy átmenetet képeznek a drámai színmû és színpadi játék között. Kinyomtatva ugyan csak a véglegesnek tûnõ szöveg áll az olvasó elõtt, ám sajátos belsõ dinamikát épp az ad nekik, hogy minden másképp is lehetne, hogy a szereplõk játéka és szövege különös ellentétben áll egymással, hogy igen sok a ráértéses, beleértéses szerkezet e mûvekben, hogy nem az történik igazán, ami valóban bemutattatik. Innen a sokféle értelmezési lehetõség, amit felfokoz az, hogy e darabok magukban is rájátszások, allúziók, posztmodern 'szövegelések'.
Csaknem negyedszázaddal Sütõ András kortárs klasszikusként számon tartott Egy lócsiszár virágvasárnapja címû drámájának bemutatója után egy másik magyar író, Tasnádi István írt színpadi mûvet a Kohlhaas Mihály címû elbeszélésbõl. Csábító az összehasonlítás lehetõsége: a feltételezhetõ alkotói szándékok összevetése, a cselekménybonyolítás, a narrációs perspektíva, a kibontakozó világkép különbözéseinek elemzése sokat elmondhatna nem csupán Sütõ és Tasnádi, hanem a két korszak alkotói törekvéseinek és módszereinek különbségérõl.”
Urbán Balázs: A lovakat levágják, ugye? Színház folyóirat, 1999. szeptember

Tasnádi István drámaíró, költõ, író 1970-ben született Budapesten. Veszprémben végzett Színháztudomány szakon. 1992-tõl publikál rendszeresen (versek, színházi kritikák, drámák). A Bárka Színház alapító tagja. 1996 és 2001 között dramaturgként tevékenykedik a Bárkában. 2001-tõl A Krétakör Színház tagja. A többi között Szép Ernõ- és József Attila-díjas. 1999Ben megkapta a Színikritikusok díját a legjobb új magyar dráma kategóriában a Közellenségért.


Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas (2008) magyar rendezõ, színházigazgató. Tasnádi István testvére. Egyetemi tanulmányait az ELTÉ-n végezte 1979-1984 között. 1984-1987 között BTK esztétika szakát végezte el. A Színház- és Filmmûvészeti Fõiskola rendezõ szakán tanult 1990-1993 között. A Magyar Televízió külsõ asszisztense volt. Ezután a Józsefvárosi Színházban illetve a Budapesti Operettszínházban rendezõasszisztensként dolgozott. Ezt követõen az Operettszínházban rendezõ, majd szabadúszó lett. 1997-1999 között a Szentendrei Teátrum igazgatója volt. 1999 óta a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója.


Szereplők:


Csõdör

Kohlhaas Mihály

Tronkai Vencel

Siegfried

Günther

Lisbeth

Kallheim

Szomszéd

Antónia

Luther Márton

Fejedelem

Nagelschmidt

Hegedûn közremûködnek


Mozgástervezõ:

Súgó:

Hangosító:

Bemutató: 2011.05.14