410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Willy Russel

Helló, én voltam az anyu!

Egyszemélyes színmû

Forditó: Julian Ria

„A szerzõ monodrámája remek alkalom egy színésznõnek, hogy sokoldalúságát, érzékenységét, jellemformálását és színpadi erejét megmutathassa. Hiszen itt nincsenek partnerek, egyedül kell mindent megjelenítenie.
Egy angol háziasszonyról van szó, aki hirtelen elhatározással belevág a nagy kalandba. De ennek az asszonynak nem az angolsága a jellemzõje, hiszen mindenütt élnek a világon negyvenkét éves háziasszonyok, akik olyanok, mint Shirley Valentine. A darab minden nõre vonatkoztatható, aki ebben a világban él, aki anya, feleség vagy akár egyedülálló. Valamennyien magukban hordozzák az itt felvetett problémákat. Az a szenzáció a darab hõsnõjében, hogy nincs benne rosszindulat.” (Miske László, rendezõ)
„Adva van a tipikus háziasszony, aki éli a megszokott unalmas életét, és egyszer az életben kap a barátnõjétõl egy jegyet Görögországba. Elmegy és ott óriási fordulatot vesz az élete. És nem tudjuk elítélni egy pillanatra sem, mert minden le van igazolva. Mert ha a negyvenkét éve alatt legalább tízszer el tudott volna menni nyaralni, világot látni, akkor eszébe sem jut, hogy belemenjen a görögországi kalandba, hogy megforduljon a fejében a házasság felrúgása. Hirtelen rájön, hogy egyedül is talpra tud állni, végre nem sablon az élete, végre van egy kis izgalom benne. Mindig is voltak álmai, egyszer megpróbált valamit és végre sikerült.” (Bányai Irén, a címszereplõ)
„Mindenki lehet Shirley. Én, te, a sarki fûszeres, a nagymama, a váltókezelõ a pályaudvaron – nem kell hozzá negyvenkét éves londoni háziasszonynak lenni, két felnõtt gyerekkel, egy õurasága férjjel, meg egy barátnõvel, aki elviszi a görög szigetekre, hogy ott, a tengeren ringatózó bárkában találkozz végre a nagybetûs Élettel… Russel monológdarabjának az a vitathatatlan elõnye, hogy a közhelyek lapos igazságát erõfeszítés nélkül képes eljuttatni a nézõtéren ülõkhöz, korra, nemre, felekezeti, nemzeti és földrajzi hovatartozásra való tekintet nélkül.” (Koltai Tamás, Színház)
 


Szereplők:


Shirley Valentine


Rendező:

A rendezõ munkatársa:

Bemutató: 1992.06.02