Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Hegedûs a háztetõn

Sólem Áléhem regénye nyomán írta Joseph Stein – Jerry Bock – Sheldon Harnick

Musical két részben

Forditó: Reményi Gyenes Iván, Versek: G. Dénes György

Sólem Áléhem regénye nyomán készült el a világhírû musical, a Hegedûs a háztetõn. Fõszereplõje Tevje, a tejesember, akinek lányai oly sokfélék, aki mindig csak hordja a tejeskannákat, akinek falujában, Anatevkában a hagyomány a legfontosabb. Körülötte élnek a település jellegzetes alakjai, a mészárostól a korcsmárosig, a könyvárustól a rabbiig, Cejtel nagymamától Fruma Sáriig. És egyszer érkezik a szörnyû cári rendelet, hogy el kell hagyniuk házaikat, falujukat, egyszóval szülõföldjüket, ahol nemzedékek óta éltek és dolgoztak. És elindul az üldözöttek, a kitelepítettek szomorú menete…
„Azt hiszem, ez az egyik legjobb musical, amit valaha írtak. A témája egyetemes: nemzeti hagyományokról és kisebbségi sorsról szól, bármelyik nemzetre és kisebbségre érvényesen. Hozzám különösen közel állnak ezek a kérdések, fontosnak tartom, hogy a színház szóljon róluk. Skót vagyok, a Skóciában élõ 5 milliós nemzet tagja. Angliában 50 millió ember él. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában én kisebbségben élek. Itt Nagyváradon a magyar közönség bizonyára megérzi majd a darabban a neki szóló üzenetet a kisebbségi sorsról. A musicalben az Anatevkától, szülõföldjüktõl búcsúzó falusiak azt éneklik: «Hamarosan idegen leszek egy másik országban, és keresek majd egy ismerõs arcot, anatevkai arcot.» Minden kisebbség tudja, mit jelent idegennek lenni a szülõföldön. Mert Anatevka lehetne a világ bármely táján, Tevje tragédiája pedig bármelyikünkkel megtörténhet. Csak remélni lehet, hogy soha senki nem jut Tevje sorsára, hogy a gyökereket kitépve kelljen elhagynunk otthonunkat, szülõföldünket, hogy három nap alatt számoljuk fel egész eddigi életünket…” (Russel Boyce rendezõ)
„Hegedûs a háztetõn. Õrülten hangzik, ugye? Pedig Anatevkában, ebben a mi kis eldugott falunkban mindnyájan hegedûsök vagyunk a háztetõn. Kellemes, egyszerû dallamot akarunk kicsalni a húrokból, de úgy, hogy közben ne törjük ki a nyakunkat.
Nem könnyû. Kérdezhetnék: miért nem állunk odébb, ha itt ilyen nyaktörõ mutatvány az élet? Mert Anatevka a mi otthonunk is. És mi óv meg bennünket a zuhanástól? Egy szóval megmondhatom: a hagyomány." (néhány híres és jellegzetes mondat a darabból)
 


Szereplők:


Tevje, tejesember

Golde, a felesége

Hódel

Sprince

Bjelka

Jente, házasságközvetítõ

Mótel, szabó

Sandel, az anyja

Percsik, diák

Lázár Wolf, mészáros

Mordcha, korcsmáros

Mendel, a fia

Avram, könyvárus

Náhum, koldus

Cejtel nagymama

Fruma Sára

Csendbiztos

Szása, a barátja

A Hegedûs

Táncosok

A kórus tagjai

További közremûködõk


Jelmeztervezõ:

A rendezõ munkatársa:

Súgó:

Fõvilágosító:

Hangmester:

Bemutató: 1997.04.13