Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Oscar Wilde

Hazudj igazat

Zenés, léha komédia két részben komoly emberek számára

Forditó: Hevesi Sándor

A mûfaji megjelölés szerint zenés léha komédia két részben komoly emberek számára. A híres író sok remek darabja közül most a Bunbury címen is ismert darabra esett a választás, amelyet zenés változatban ismerhetett meg a közönség.
Két angol gentleman kitalál magának két nem létezõ alakot, egy öcsikét, Gyõzõt és egy barátot, Bunburyt. Minderre azért van szükségük, hogy álcázhassák azokat az órákat, amikor ki akarnak rúgni a hámból. Ennek azonban beláthatatlan következményei lesznek. Két lány is beleszeret ismeretlenül a titokzatos Gyõzõbe. Míg Jack meg nem unja az alakoskodást és ki nem végzi öcsét, levélben küldi meg a gyászhírt: Gyõzõ influenzában elhalálozott. De az igazi bonyodalom ekkor kezdõdik. Még Gyõzõ is feltámad… A nevelõnõrõl kiderül, hogy titokban regényíró. Régen egy csecsemõt bõröndbe zárt és leadta a pályaudvar csomagmegõrzõjébe, szórakozottságában a regény kéziratát tette a gyerekkocsiba. A képtelenségek útvesztõje következik, de végül megoldódnak a rejtélyek. Kiderül, hogy az elveszett gyermek éppen az a hõs, akihez nem akarják hozzáadni szerelmét, mert tisztázatlan a családfája. Kiderül az is, hogy a két barát tulajdonképpen testvérek és végül még az is, hogy az elveszett gyermeket valóban Gyõzõnek hívták…
Wilde egy visszás helyzetbõl és egy kevéssé használt névbõl adódó félreértés-sorozatot kínál a darabban, a vígjátéki ötletbõl szellemes komédiát varázsol.

 


Szereplők:


Worthing Jack, békebíró

Moncrieff Algernon, a barátja

Chasuble dr.kanonok

Merriman, a komornyik

Lane, inas

Lady Bracknell

Fairfax Gwendolen, a lánya

Cardew Cecily

Miss Prism, a nevelõnõ


Rendező:

A rendezõ munkatársa:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Dalszövegek:

Koreográfus:

Világosító:

Bemutató: 1985.07.21