Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Fele is tréfa

Nóti Károly jeleneteibõl és dalaiból

kabaré

Már többéves hagyomány, hogy a Szigligeti Társulat az év utolsó napján új bemutatóval várja és köszönti a nézõket a színházba. A mûfaji változatosság kedvéért a szilveszteri elõadás ezúttal egy kabaré lesz, amelyet Nemlaha György szerkesztett a közismert Nóti Károly jelenetibõl és dalaiból. Néhány ízelítõ a jelenetcímekbõl: Horgászás, Lepsénynél még megvolt, A csillár, A cég menyasszonya. Felhõlen szórakozást ígér mindazoknak, akik az új évbe derûen, jókedvre hangolva kívánnak átlépni. Az ígéretnek fele se tréfa...

Nóti Károly

1892. február 1-jén született Tasnádon Nóti Károly író, újságíró, a magyar kabaré klasszikusa.

Elsõszínpadi sikerét 1919-ben aratta A Lift címûkupléjával, kabarészerzõént a budapesti Apolló kabaréban mutatkozott be. 1923-ban Budapesten telepedett le és a Magyar Hírlap munkatársa lett. Hamarosan teljesen felhagyott az újságírással és kizárólag színpadi megrendelésre írt. Több mint százhatvan tréfát, jelenetet, dalt, témavariációt, villámtréfát írt. Mûveinek légköre a pesti bérházak világát, kávéházak, panziók, és utcák atmoszféráját tükrözik, hõsei középosztálybeli városlakók, akik a vígjátéki közegben, csavaros, frivol, és õszintétlenségen alapuló komikus helyzetekben, a hagyományos vígjátéki félreértések közepette csetlenek-botlanak. Elõttünk áll a korabeli pesti polgár linkségével, anyagiasságával, érzelgõsségével, csapodárságával, minden jó és rossz tulajdonságával.

Nótinak még az erõltetett helyzeteket is sikerült feledtetnie nyelvi bravúrjai révén. Sajátos technikája volt az egymás mellett elbeszélõ, furcsa nevû figurák (Hosszú, Paladero, Sárkány, Jegenye, Kulhanek, Srég, Birherli) szerepeltetése, a nyelvi leleményekkel megfûszerezett visszakérdezés és félrehallásokon (rakéta-tapéta, sellõ-süllõ) alapuló párbeszéd. "Beszólásai" ("Lepsénynél még megvolt", "Régi motoros vagyok", "Kár a benzinért") mindennapi életünk részévé váltak anélkül, hogy tudnánk, kitõl származnak.

Írásai a magyar nyelv adta lehetõségeket kiaknázó bravúros szójátékok, fordulatok, a magyar mentalitás komikus karikatúrái.


Szereplők:


Elõadók:

A zenekar:


Játéktér és rendezés:

Szerkesztõ:

Zenei vezetõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Világosítók:

Bemutató: 2008.12.31