Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Csurka István

Eredeti helyszín

Országos bemutató

Színmû két részben

„A Csurka-sorozat is folytatódik, ez már a hatodik színmûve, amely Nagyváradon színre kerül. Varga Vilmos rendezõi diplomamunkájaként rendezte a darabot.
Az «eredeti helyszín» filmes szakszó, mint a darabból is kiderül, azt jelenti, hogy a forgatás nem stúdióban, díszletek között, hanem valóságos, emberek lakta házban történik. A szereplõk majdnem mind a filmes stáb tagjai, kivéve a házigazdákat, akikkel a közhiedelem szerint minden megtörténhet.
Adott egy korlátolt tehetségû, ám nagymenõ filmrendezõ, aki a magas kapcsolatok és a kedvezõ konjunktúra hátszelével háborítatlanul vitorlázik a híresség vizein. Adott tovább egy fiatal, okos, tehetséges rendezõ, aki az «öreg» árnyékában csak elsõ asszisztensként dolgozik, de valójában õ készíti a filmjeit. A konfliktus elkerülhetetlen, és az összecsapásból a fiatal kerül ki gyõztesen. Akár happyend-del is végzõdhetne a darab, ha szerzõje nem Csurka István lenne, de mint a szerzõ szereplõivel az történni szokott, a fiatal zseni is meghasonlik környezetével és önmagával, mihelyt kezébe kerül a rendezõi kinevezés. Míg a konfliktus a végkifejlet felé tart, a stáb tagjai is «viselkednek» a helyszínen… ahogy azt a körülmények, a beidegzõdések kihozzák belõlük. Az érvényesülés, a karriervágy, az anyagi érdekek a gyengébbekbõl bólogató Jánosokat csinálnak, ha a helyzet úgy kívánja, vagy köpönyeget fordítva belemarnak hasonszõrû társaikba. Az erõsebbek sem jutnak el a nyílt szembenállásig, inkább csak hisztérikus kirohanásokban nyilvánulhatnak meg.” (Stanik István, A Hét)
 


Szereplők:


Rendezõ

Szerdahelyi Kis

I. örömanya

II. örömanya

I. örömapa

II. örömapa

Menyasszony

Võlegény

Böröczke

Gyártásvezetõ

Háziasszony

Házigazda

Asszisztens

Operatõr


Rendező:

A rendezõ munkatársa:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

A díszlet- és jelmeztervezõ munkatársa:

Súgó:

Világosító:

Bemutató: 1985.05.10