Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Slawomir Mro¾ek

Emigránsok

Dráma két részben

Forditó: Balogh Géza

„Az Emigránsok egy tipikusan közép-kelet-európai valóságban gyökerezõ témát tárgyal, a szerzõre jellemzõ racionálisan boncolgató fölénnyel. A két emigráns (névtelenek, csak betûkkel jelöli õket a szerzõ) nemzetisége és pillanatnyi holléte teljesen mindegy – Mrozek nem egy esetet, hanem egy léthelyzetet elemez. A gyökértelen, talaját vesztett emigráns pszichológiájának pontos látlelete ez a darab.” (Horváth Sz. István, Utunk)
„Két ágy, két bõrönd, de közös alagsori szoba. Kétféle ember, kétféle tudat, de közös létfeltételek… Mrozek emigránsainak társult magányát egyetlen homályos villanykörte világítja be – kialszik, meggyullad, kialszik – a remény… A csatornaásó meg a tanulmányíró külön világa már megszûnt…” (Implon Irén, Fáklya)
„A szituáció zsarnoki – megkettõzötten. Az utcán, az emberek között folyton-folyvást az idegenség hûvös lehelete, a gyanakvó tekintetek kereszttüze szigeteli el az emigránst, s a kitaszítottság érzése elõl még az albérleti szobába sem érdemes menekülni, hiszen a kinti világ ide is bezúdul. A szálláshelyen pedig idegen a másik ember is, aki honfitárs ugyan, de a szavak nem lépesek hidat verni a két ember közé…” (Visky András, A Hét)

 


Szereplők:Díszlet- és jelmeztervezõ:

Világosító:

Bemutató: 1985.05.30