Előadások / Szigligeti Társulat / 2023-2024

Hubay Miklós – Ránki György – Vas István

Egy szerelem három éjszakája

musical

-az UMPA ügynökség és a jogtulajdonosok engedélyével –

Hubay Miklós Nagyvárad szülötte. 2018 április 3-án lesz születésének századik évfordulója. Hubay Miklós hosszú életét és életműve egy részét is a magyar kultúra és irodalom éltetésének szentelte.  Az Egy szerelem három éjszakája is a tragikus sorsú magyar költőnek, Radnóti Miklósnak (és szerelmének Gyarmati Fanninak) állít emléket: az ő sorsának megidézésén keresztül nemcsak a második világháború üldözöttjei kapnak szólásjogot, hanem minden olyan élet, amit ordas eszmék és hiábavaló háborúk kettébe törtek. Letűnt világ kísértet-szerű alakjai morális kérdéseket vetnek fel — nemcsak a történetben, hanem a dalokban is.

Majdnem hatvan éve volt már az is, amikor Hubayval a zseniális zeneszerző Ránki György és a költő, író, műfordító Vas István (mindhárman Radnóti kortársai) arra szövetkezett, hogy az 1960-ban még eleven fájdalmat és emlékezetet zenés színpadi műben fogalmazzák meg. Az első magyar musical - hirdette akkor a filmhíradó. Az eredmény — ha korszerű színházi megközelítéssel tán némi frissítésre is szorul — remekmű lett. Sem a történet, sem a zene nem lett a marketing, a csacska szórakoztatás, a kasszasiker vágyának áldozata. A mű nem retten meg a tragikumtól sem, és dramaturgiája, mely a harmadik éjszakán az utókort is megszólaltatja inspiráló és a jövő felé tekint.

Most bizonyos értelemben mi vagyunk az utókor: nemcsak Radnótié, hanem Ránkié, Vas Istváné és nem utolsó sorban Hubay Miklósé. Az Egy szerelem három éjszakáját azért mutatjuk be, hogy méltón ünnepeljük Nagyvárad szülöttét, de nem titkolt célunk az is, hogy olyan színházi formát találjunk, ami élénken és frissen fogalmazza újra a mű eredeti szándékait.


Időtartam: 2h40min. 12 éven aluliak számára nem ajánlott. 


Kritikák, beszámolók

Molnár Judit: Radnótiék nemzedékéről szóló musical Nagyváradon (Krónika)

Simon Judit: Fonák világ, kifordított színház (Várad)


Szereplők:


Viktor

Dr. Szegilongi Lajos

Légós


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervező:

Hangszerelés:

Fordító:

Zenei vezető:

Koreográfus:

Zenei asszisztens:

Dramaturg:

Bemutató: 2018.05.19