Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Eugène Scribe

Egy pohár víz

Vígjáték három felvonásban, öt képben

Forditó: Harsányi Zsolt

„A darab tanulsága szerint a történelem nagy eseményeit apró kis mozzanatok irányítják…
Anglia királynõje, Anna tehetetlen báb a trónon, helyette a háborúpárti Marlborough hercegnõ kormányoz. A hercegnõnek a háború pénzt, hatalmat jelent és azt is, hogy férje távol van a harcokban… Egyetlen ellensége az udvarnál a békepárti Bolingbroke, aki azonban elszegényedett család politikus sarja. A férfi lapot szeretne indítani, hogy leleplezze a hercegnõ mesterkedéseit, de nincs pénze és a királynõ elé sem jut kihallgatásra, mert a hercegnõ mindannyiszor útját állja.
Abigail szeretne a királynõ társalkodónõje lenni, hogy pénzt gyûjtsön és összeházasodhasson szerelmével, Masham zászlóssal. Ám Abigail nem kapja meg az állást és közben Masham párbajban megöl egy fõurat s ezért menekülnie kell.
Ám útközben egy titokzatos jótevõ üzen érte, hogy elõléptették és még ajándékot is kap. Így visszatér. Abigail aggódik, de Bolingbroke kijelenti, hogy éppen egyetlen rokonát ölte meg, s ezáltal hatalmas vagyont örökölhetett. És ezért igyekszik eltussolni Masham ügyét. Közben kiderül, hogy a titokzatos jótevõ Marlborough hercegnõ. Amikor a hercegnõ rájön, hogy ellenfele ismeri titkát, a hallgatás fejében Abigail megkapja az állást.
Ám a békére mégsem tudja rávenni. Közben kiderül, hogy a királynõ is szerelmes lett Masham-be. Bolingbroke megígéri, hogy kiderül, ki a titokzatos szerelme a zászlósnak az udvarnál, ha meghívja a béke követét. A fogadáson Masham is jelen lesz és egy közömbös mondat jelenti majd a találkára hívást. És a királynõ szájából hallja meg a mondatot: kérek egy pohár vizet. A hercegnõ elveszti uralmát és megsérti a királynõt, aki nem tart tovább igényt szolgálataira. A hercegnõ viszont leleplezi, hogy titkos párbajozó Masham. Akit ezért Bolingbroke házi õrizetére bíznak.
A hercegnõ bosszút forral, arra készül, hogy az udvar nyilvánossága elõtt leleplezi a királynõ érzelmeit. De ekkor Bolingbroke tudtára adja mindenkinek, hogy Masham és Abigail titokban házasok és csak a királynõnél találkozhattak. A hercegnõ megsemmisülve távozik, a királynõ pedig fájó szívvel köszöni meg a fiatalok «áldozatát».
Bolingbroke elérte célját, miniszter lesz, és béketárgyalásokat kezdhet.
És mindezt egy pohár víznek köszönhette Anglia!” (Színházi Kalauz)

 


Szereplők:


A királynõ

A hercegnõ

Lord Bollingbroke

Tompson, komornyik

Marquis de Torcy, francia követ

Képviselõ

Udvarhölgy

Udvarhölgy:

Révi Monosi Bea

Udvarhölgyek, testõrök, képviselõk

Történik 1710-ben, Londonban a St.James palotában


Rendező:

Rendező:

Díszlettervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Bemutató: 1951.04.25