Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Halász Imre – Békeffy István – Eisemann Mihály

Egy csók és más semmi

Zenés komédia három felvonásban

„Dr. Sáfrány ügyvéd legszívesebben válóperes ügyeket vállal: ügyfelei fõleg tehetõs asszonyok, akik vagy válni akarnak, vagy pont ellenkezõleg, nem akarnak válni. Az ügyvéd bármire kész egy jó perért, szenvedéllyel ûzi szakmáját, ha már õ maga nem válhat el a feleségétõl, legalább mások szabadulhassanak a házasságuktól. Feleségének barátnõje, a fiatal és roppant csinos Annie felkeresi dr. Sáfrányt, ám az õ ügye egészen elképesztõ, s az indok és a bizonyítékok egy igen különös válópert sejtetnek.
Sáfrányéknál azonban nemcsak a kliensek, hanem a háziak magánélete is viharos: a cselédjüknek, kisbabája született, de az apa kilétét a lány nem hajlandó elárulni. Az ügyvéd hosszas faggatását egyre nehezebben tûri, ezért végül a telefonkönyvben keres apajelöltet, noha az igazi apa egészen közel van.
A válóperek és az apasági kereset, a családi és más családok életének bonyodalmai fergeteges vígjátékká dagadnak, mindenkinek akad párja és a gyereknek új papája - vagy inkább mamája? A kulcs az ismeretlen Schõn Tóni kezében van.
Egy csók és más semmi ? Kizárt dolog, ha egy Eisemann operettrõl van szó. Akkor ugyanis biztosan vannak még jócskán remek figurák, fantasztikus slágerek, sok szerelem, naivitás és finom irónia. Minden, ami egy igazán jó zenés darabhoz kell. Eisemann örök klasszikusa az operettnek, szinte minden generációnak megvan a maga kedvenc Eisemann operettje.” (a budapesti Vígszínház-elõadás ismertetõje)
„A történet a szokványos téma, a házasság, a hûség és hûtlenség, a váratlan fordulatok és a kötelezõ happy end törvényei szerint alakul, de a magyar televízió több régi bemutatójából és felújításából ismert librettót alaposan a szûkös lehetõségekhez «szabták» színházunk háza táján… A közönség mégis hálás volt, sokat tapsolt. Kikapcsolódhatott, örökzöld melódiákat hallhatott, kiruccanhatott Operettországba, s ideig-óráig feledhette hétköznapjainak millió gondját.” (Indig Ottó)
 


Szereplők:


Dr.Sáfrány

Robicsekné

Bende bíró

Bálint

Pincér

Jegyzõkisasszony


Rendező:

Díszlet- és jelmeztervezõ:

Koreográfus:

Korrepetitor:

Ügyelõ:

Súgó:

Világosító:

Hangtechnikus:

Bemutató: 1996.06.30