Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Pierre-Augustin de Beaumarchais

Egy őrült nap, avagy Figaro házassága

dráma

Beaumarchais, azaz „jóüzlet” lovag, órásmesterként kezdte pályáját, aztán zenészként folytatta, dalszerzőből drámaíró lett, majd fegyvercsempész és kém. Élt szegénységben, hírnévben, egy keveset börtönben, majd megbecsült üzletemberként hunyt el Párizsban. Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais élete olyan volt, mint egy kalandregény. Mozgalmas, sok tekintetben vidám és kiszámíthatatlan.

Ilyenek darabjai is, talán leginkább a Figaro házassága, amelynek címe már megelőlegezi a cselekmény sodró lendületét és sziporkázó humorát.

Ezen az őrült napon mindenkit legyűrnek vágyai. Figaro, Almaviva gróf már-már naivitásig jóhiszemű szolgája, házasodni készül, azonban a feleségét a gróf is kiszemelte magának, és akad még jelentkező rajtuk kívül is. Míg a férfiakat elvakítja a vágy és megmozgatnak hatalmat, cselt, csábítást és törvényt, hogy megszerezzék amit akarnak, addig a nőkre marad a feladat, hogy valahogyan rendet teremtsenek a tébolyban, és megpróbálják a szerelmet kimenteni ebből a keserédes őrületből.


Szereplők:


ALMAVIVA GRÓF

SUZANNE

MARCELLINA

CHÉRUBIN

PEDRILLO

DON GUSMAN DE HÜBELE

FANCHETTE

A KÖRNYÉK SZÉPE

A KÖRNYÉK SZÉPE:

Kerekes Dalma

A KÖRNYÉK SZÉPE

DUPLA-MARÉK


Rendező:

Súgó:

Ügyelő:

Zeneszerző:

Sound designer:

Dramaturg:

Díszlettervező:

Jelmeztervező:

Koreográfus:

Bemutató: 2022.12.31