Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Paul Everac

Dr.Cristea házassága (Idõzített robbanás)

Színmû három felvonásban

Forditó: Cseresnyés Gyula

„Paul Everac darabjában valójában egy késõi robbanásról van szó. Vintilã, illegális kommunista, aki 1944 augusztusában egy veszélyes küldetés alkalmával megsebesült egy idõzített bomba robbanásától, nem volt elég elõvigyázatos és ezáltal veszélyeztetve van, hogy elveszíti a hallását. Ezért a vigyázatlanságáért kerül tizennégy év múlva Dr. Cristea fülspecialista rendelõjébe. Ez azonban csak egy mellék-körülmény.
A darab lényege nem az, hogy Vintilã az orvos lakásán találja Fanat, a volt feleségét, aki õt elhagyta a harcok közepette, azelõtt tizennégy évvel, hanem ennek a találkozásnak a jelentõsége. Ez a találkozás nem egy banális alkalom egyes emlékek vagy egyes érzések felújítására, hanem szembesítése két különbözõ életfelfogásnak és viselkedésnek, a drámai erõ és a filozófia magaslatán. A darab szereplõi megõrzik különbözõ, de határozott egyéniségük jellemvonásait. Ugyanakkor szimbolikusan emelkednek egyes etikai elvek magaslatára jól meghatározott társadalmi osztályok képviselõjeként.
Az, ami egy polgári drámában egy küzdelem lehetett volna a két férfi között egy asszonyért, Everac darabjában egy érdekfeszítõ szenvedélyes vita az eszmékrõl, a boldogságról, anélkül, hogy átalakulna hideg okfejtésbe.” (M. B., az elõadás mûsorfüzetébõl)
 


Szereplők:


Dr.Valeriu Cristea

Fana, a felesége

Vintilã Gîrþu

Margueritte Conþescuné asszony

Jeanine Cretzianuné asszony

Hegedûkészítõ

I. beteg

II. beteg

III. beteg


Rendező:

Díszlettervezõ:

Ügyelõ:

Súgó:

Maszkmester:

Bemutató: 1959.10.22