410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások / Szigligeti Társulat / 2021-2022

Valentin Katajev

Bolondos vasárnap

Bohózat három felvonásban

Forditó: Méliusz József

„Katajev szovjet író szatirikus bohózatát mutatta be a színház. A Bolondos vasárnap még a háború elõtt íródott. Katajev a bíráló humor eszközeivel akar javítani azokon az embereken, akik kötelességüket híven végzik, öntudatos szovjet emberek, de a polgári erkölcs csökevényei még fel-felbukkannak bennük egyes kisebb – könnyen kiküszöbölhetõ s nem döntõ módon káros és nem a jellemet érintõ – emberi hibák alakjában. A szerzõ ezért gyakorol csak könnyed formában kritikát, s nem nyúl szigorúbb eszközökhöz.
A bürokrácia haladást gátló maradványait is ilyen «görbe tükör» segítségével próbája meg – és sikerrel kiirtani a szerzõ. Torzító, minden kis hibát felnagyító görbe tükörként tartja az emberek elé a hiányosságaikat. «Íme látjátok, ilyenek vagytok és ismerjétek el – nevetségesek vagytok.» De nemcsak eddig megy el a szerzõ, a hibák mellett megcsillantja a szereplõkben a fejlõdõ szovjet ember típusát is, amilyenné válnia kell minden szovjet polgárnak.
Fejlõdõ új társadalmi rendünkben mi is naponta találkozhatunk a darab szinte minden figurájával. A polgári környezetben felnõtt, kissé élveteg, már korosabb híres ember felesége, aki nem képes, és nem is akar megváltozni, annyira mélyen nyúlnak lelkében a múlt gyökerei. De vannak már a darabbeli fiatalokhoz hasonlatos ifjaink is, akikbõl sugárzik az élet és a munka határtalan szeretete, akik szilárdan állnak a szocialista rendszer alapján.
A darab tendenciája világos: megmutatni és ezzel gyógyítani a fonákságokat.” (Pavlovics Ilona, Fáklya)
 


Szereplők:


Kláva Ignatyuk

Kosztya Gáluskin

Az üdülõotthon igazgatónõje

Miuszov

Roza Jeremijevna

Az üdülõotthon orvosnõje

I. ápoló

II. ápoló

Szakács

Történik napjainkban, a „Fenyves” elnevezésû kis üdülõotthonban, Moszkva mellett


Rendező:

Bemutató: 1949.04.09