Előadások / Szigligeti Társulat / 2022-2023

Földes Mária

Baleset az új utcában

Drámai riport három felvonásban

„Egy képzeletbeli utca, az Új utca egy házáról szól ez a drámai riport, ennek is egyetlen napjáról. Parányi fókusza a hétköznapoknak. Az eseményei is megszokottak. Ami történik, akár a görög tragédiákban, valahol a színfalak mögött zajlik, hogy a nézõ annál inkább részese lehessen az utóhatásnak, a véletlen eseménytõl felkavart életek feltárulkozásának. Furcsa és meghökkentõ a mûfaji meghatározás is: drámai riport. Jelenetei megannyi nyílt vagy éppen lehallgatott interjú, helyszíni tudósítás a z Új utcából, életünkbõl.
Egy óvatlan pillanatban felrobbanó vadásztöltény megsebesít egy kisgyermeket. Ez az a drámai mag, mely körül gyûrúznek a gondolatok. Betörnek férj és feleség, barát és barát közé. S nyomukban az elsõ percekben kicsinyes önzés, felelõtlen megkönnyebbülés, gyávaság születik. Szóval mindaz, ami nem új ebben az utcában. Régrõl itt felejtett nagy indulatok, hamis viselkedések. Az emberi erkölcsiségben meg-meghúzódó kicsinyességek egyszerre nem bonthatók le, csak a magasabb rendû szocialista közösségi erkölcs fokozatos elõretörésével.
A véletlen sodorta baleset megold – s ez talán túlzás is – minden felmerült konfliktust, minden erõszakoltság nélkül. A két régi barát most már barátságuk megszilárdult magaslatáról mosolyogja régi énjét. A könnyelmû házaspár rádöbben szülõi felelõsségére, a nagyapáék pedig arra, hogy a kisunoka mégis jobb kezekben van a szüleinél. S mire besötétedik, a ház, ismét béke honol benne, a megértés, a kölcsönös bizalom békéje…” (Nemlaha György, Fáklya)

 


Szereplők:


Riporter

Radu Petrescu

Kovács János

Schultz bácsi

Schultz bácsi:

Battyán Kálmán

Schultz néni

Kálmán

Anna:

Bányai Éva

Milicista õrmester

Asszony

Szolgálólány

Nyugdíjas

Fûtõ

Diáklány


Rendező:

Díszlettervezõ:

Jelmeztervezõ:

Kísérõzene:

Súgó:

Hangmester:

Bemutató: 1964.04.02